PepsiCo ve GreenDot Group’dan plastik atıkların geri dönüştürülmesine yönelik iş birliği
30/05/2024 - 15:18:00
Dünyanın önde gelen gıda ve içecek şirketlerinden PepsiCo ve mekanik ve kimyasal olarak plastiğin geri dönüştürülebilirliği için kapsamlı çözümler sunan kuruluşlardan GreenDot Group, yiyecek ambalajlarındaki plastik atıkların geri dönüştürülmesine yönelik çığır açan bir anlaşma imzaladı.
PepsiCo ve GreenDot (Yeşil Nokta), PepsiCo’nun yiyecek ambalajlarında kullanılacak geri dönüştürülmüş malzemelere yönelik tarihi bir anlaşmaya imza attığını duyurdu. Plastiğin döngüsel kullanımı için bütünsel bir çözüm ortağı olan GreenDot, Almanya'daki ayrıştırma ve geri dönüşüm faaliyetlerini genişletiyor. Grup artık markalara ve geri dönüşümcülere geri dönüştürülmüş polimerler tedarik edebilmek için ileri düzeyde geri dönüşümü de portföyüne dahil ediyor.
Bu iş birliği, PepsiCo Avrupa'nın 2030 yılına kadar tüm cips paketlerindeki işlenmemiş fosil bazlı plastiği ortadan kaldırmayı amaçladığı kritik bir zamanda gerçekleşti. GreenDot'un İş Geliştirme ve Almanya Faaliyetlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Vester, "Genişletilmiş üretici sorumluluğu (EPR) lisanslamasının ötesine geçen, yeni bir iş modeli oluşturan ve atık plastikle ambalajdaki geri dönüştürülmüş içerik arasındaki döngüyü kapatan bu yeni iş birliğinden çok memnunuz" dedi.
Laurent Auguste: "Bu anlaşma sektör için önemli bir kilometre taşıdır"
GreenDot CEO'su Laurent Auguste ise, “Bu anlaşma sektör için önemli bir kilometre taşıdır. Ayrıca, değer zincirinin kilit tarafları arasındaki uzun vadeli iş birliğinin desteğiyle, plastik ambalajın döngüsel ekonomisine giden yolu açıyor. PepsiCo'yu, ambalajlarındaki geri dönüştürülmüş içeriği artırma ve karbon ayak izini azaltma hedefleri doğrultusundaki vizyonu, liderliği ve sözünü yerine getirdiği için tebrik etmek istiyorum. GreenDot, poliolefinlerin gelişmiş geri dönüşümü de dahil olmak üzere plastik ambalajlardan ambalaj geri dönüşüm kapasitelerine kadar yatırım yaparak gıda endüstrisi için gerekli çözümleri sağlayacak” diye konuştu.
Archana Jagannathan: "Ambalaj için döngüsel bir ekonomi yaratmak öncelikli hedflerim arasında"
PepsiCo Avrupa Sürdürülebilirlik Baş Sorumlusu Archana Jagannathan da yaptığı açıklamada, "Ortaklık, operasyonlarımızı ölçeklendirmek ve ambalaj için döngüsel bir ekonomi yaratma yönündeki ortak hedefimiz doğrultusunda birlikte çalışmak açısından kritik önem taşıyor. Gelişmiş ve mekanik geri dönüşüm, bizi bu hedefe bir adım daha yaklaştırmak için kullandığımız daha geniş bir geri dönüşüm planının parçasıdır” ifadelerini kullandı.
PepsiCo ve GreenDot şu anda Sunbites cipsleri için %50 geri dönüştürülmüş plastik film ambalajı içeren yeni atıştırmalık ambalajları üzerinde iş birliği yapıyor. Bu yeni ambalaj, 2023'ün sonlarında İngiltere ve İrlanda'da piyasaya sürüldü ve şirket bunu daha da arttırmayı planlıyor.
Avrupa'da geri dönüşüm tesisleri ağının kurulması
GreenDot, mekanik ve kimyasal olarak plastiğin geri dönüştürülebilirliği için kapsamlı çözümler sunuyor. Amaç, döngüde daha fazla malzeme tutmak ve geri dönüştürülmesi zor plastik atıkları azaltmaktır. Aksi halde, bu atıklar geri dönüştürülmediği takdirde yakılarak iklim değişikliğine yol açacak çevresel etkilere neden olur. Bunu başarmak için GreenDot bir ayıklama ve geri dönüşüm tesisi kurdu. GreenDot ve ortakları, Almanya ve Avusturya'daki faaliyetlerine ek olarak, kullanılmış plastik ambalajlar için son teknolojiye sahip bir sınıflandırma tesisi inşa ediyor. İtalya'da GreenDot, plastik atıkların sınıflandırılması ve işlenmesinde uzman olan Synextra'nın satın alınmasıyla yüksek kaliteli geri dönüşümün temellerini attı.
PepsiCo Türkiye Green Dot (Yeşil Nokta) üyesidir. PepsiCo Türkiye’nin Türkiye’de bulunan altı fabrikasının hepsi sıfır atık özelliğine sahip.