Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nde “Gıdanın Geleceği için Dönüşüm” tartışıldı
25/11/2024 - 17:41:00
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin iş birliğiyle düzenlenen 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, gıdanın bugünü ve geleceğini 360 derece ele alan konularıyla 21-22 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi.
Kaan Sidar: “Gıdada sürdürülebilirlik için sektörün tüm paydaşları dayanışma içinde çalışmalı”
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar sürdürülebilirliğin günümüzün en sık kullanılan kavramlarından biri olduğunu belirterek, “Dünyanın var olan kaynaklarının verimli kullanılması ve giderek artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının adil bir biçimde karşılanması gerekiyor. Bu durum, gıda söz konusu olduğunda daha büyük bir önem kazanıyor. Gıdada sürdürülebilirlik için sektörün tüm paydaşlarının eşgüdüm ve dayanışma içinde çalışması gerekiyor. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, bu misyonu gerçekleştirmek üzere 10 yıl önce TÜGİS ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin iş birliğiyle yola koyuldu ve yıllar içerisinde akademi, finans, sanayi, iş dünyası, medya, KOBİ’ler ve STK’lar da dahil olmak üzere sektörün tüm paydaşlarını buluşturan geniş bir organizasyon hâline geldi. Bu yıl da zirvemizde, gıda sektörü temsilcileri kısıtlı kaynaklar ve iklim krizinin etkilerine rağmen dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktarda gıda üretimini sağlayabilecek gıda sistemlerinin nasıl tasarlanabileceğini, gıdada dönüşümün nasıl sağlanabileceğini tartışacaklar” dedi.
Sidar, zirveye katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Murat Sungur Bursa: “Sağlıklı gıda hizmeti dünyaya sunulabilecek en büyük hizmettir”
Zirvenin açılış konuşmaları kapsamında söz alan Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa ise, “Bu yıl onuncusunu düzenlediğimiz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’yle, özel sektörün iş yapış biçimine sürdürülebilirlikle uyumlu bir şekilde katkı sağlamayı hedefliyoruz. Günümüzde gıda sektörü tarımdan sanayiye uzanan bir yapı olmanın ötesinde, çok sayıda işletmeyi ve çalışanı kapsıyor. Bununla birlikte toplumun sağlığı, geleceği ve bağımsızlığı için gıdanın güvenli ve sürdürülebilir olmasının çok önemli olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Dünyaya en büyük hizmeti sağlıklı gıdaya verilen hizmet olarak değerlendiriyoruz. Gıda tarımsal faaliyet olmanın ötesinde gezegenimizin ve insanlığın geleceği için büyük önem arz ediyor” dedi. Bursa konuşmasını gıda sektörüyle ilgili önemli hususlara en üst düzeyde katılım gösteren tüm paydaşlara teşekkür ederek tamamladı.
Murat Ülker’den “israfsız şirket” örneği
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ise yaptığı konuşmada sürdürülebilir kalkınmanın hayata ve iş vizyonuna dahil edilmesinin önemini gıda sektörüyle örnekledi. Özellikle gıda israfının gıda verimliliğini önemli oranda etkilediğini vurgulayan Ülker, “Gıda verimi dünya genelinde yaklaşık %21 oranında azaldı. Gıdaların yüzde 13’ü hemen hasat sonrası, yüzde 17’si ise satış noktalarına vardığında veya evde israf oluyor” dedi.
Özhan Nuri Özesenli: “Kadın çiftçilere alım garantisi, avans ve tohum destekleri sunuyoruz”
Akademi, finans, sanayi, iş dünyası, medya, KOBİ’ler ve STK’lar da dahil olmak üzere sektörün tüm paydaşlarının bir araya geldiği zirvede ilgi çekici konularda paneller organize edildi. Bunlardan biri olan “Yenilikçi Yaklaşımlarla Tarım ve Gıda Dönüşümünü Hızlandırmak” başlıklı panelde konuşan Kerevitaş Tedarik Zinciri ve Satınalma Genel Müdürü Özhan Nuri Özesenli, “Dondurulmuş gıdada lider marka olarak, Yıldız Holding’in “Bu Dünya Bizim” ve “İsrafsız Şirket” anlayışı, iş modelimizin merkezinde yer alıyor. Odak alanlarımızın başında doğanın geleceği için çalışmak geliyor. Tüm operasyonlarımızda israfı minimize etme hedefiyle hareket ediyoruz. Sıfır gıda kaybı için; sertifikalı tohumlar seçiyor, modern ziraat makinalarıyla en doğru hasadı yapıyor, israfa izin vermeksizin modern üretim ve dağıtım altyapımızla ürünlerimizi tüketicilerimize ulaştırıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Yeşim Ekinci: “Daha onarıcı bir üretim sistemine geçmemiz gerekiyor”
Panelde söz alan Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Ekinci de, “Dünyamız artık farklı bir yöne doğru gidiyor. Günümüze kadar sanayi, bilim ve teknolojiyi çok iyi kullandık ancak bunu yaparken bir takım kaynakları geride bırakmış olduk. Özellikle hayvansal üretim iklim değişikliğini çok fazla etkiliyor. Önümüzdeki süreçte yapay zekanın da gücüyle daha onarıcı bir tarımsal ve hayvansal bir üretim sistemine geçmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Dr. Ayşegül Selışık: “İklim değişikliğini en yakından hisseden ülkelerden biriyiz”
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise “İklim değişikliğini en yakından hisseden ülkelerden biri olarak suyu daha dikkatli kullanmamız gerekiyor. Bu doğrultuda daha az suyla daha çok gıda üretmemiz ve bunun için teknolojiyi en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor” dedi. Dünya genelindeki çiftçilerin durumundan da bahseden Selışık, “Çiftçiler tüm dünyada en kırılgan grup konumunda bulunuyor. Ne yazık ki bu grup, bilimsel bilginin kolayca ulaşabildiği bir durumda değil. Bilgiye ve eğitime erişim sağlansa bile yatırım finansmanına ulaşmak çiftçiler için oldukça zor. Dolayısıyla çiftçinin eğitimini ve finansmanını daha fazla konuşmamız gerekiyor. Bunları yapamazsak gıda güvenliğiyle ilgili tehdiler devam edecektir” ifadelerini kullandı.