Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Polonez işçilerinin direnişi devam ediyor

Sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılan Çatalca’daki Polonez işçilerinin Ankara’ya yürüyüşüne izin verilmemesi üzerine Çatalca Adliyesi önünde başlattıkları açlık grevi devam ediyor.




Polonez işçileriTEK GIDA-İŞ Sendikası'na üye olduktan sonra işten çıkarılan Polonez işçileri yaklaşık 5 aydır hakları için mücadele ediyor. Fabrika önünde eylemlerini sürdüren işçiler, seslerini duyurmak için Ankara’ya yürümek istemişti. Fabrikadan yürüyüşlerine başlayan işçiler Çatalca Adliyesi önüne gelmiş, ancak yürüyüşlerine devam etmeleri engellenmişti. Ankara’ya yürümekte kararlı olan işçiler, açlık grevine başlamıştı. TEK GIDA-İŞ Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, fenalaşan işçileri almaya gelen ambulanslara yol verilmemesine tepki gösterdi. 
 
tele1.com.tr’nin haberine göre, zor koşullarda, yağmura, soğuğa rağmen direnişlerini sürdüren işçiler battaniyelere sarılıp, yaktıkları ateşte ısınarak eylemlerini sürdürüyor. Zor koşullara dayanamayıp fenalaşan bazı işçiler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Yürüyüşü engelleyen polis ile işçiler arasında ambulansların barikatı aşmasına izin verilmemesi nedeniyle zaman zaman arbede de yaşanıyor. Çatalca Adliyesi önünde devam eden eyleme katılan işçiler ANKA mikrofonuna sıkıntılarını ve amaçlarını anlattı. Grev nedeniyle 3 yaşındaki çocuklarından 4 gündür ayrı olan İlkay-Burak Orman çifti açlıktan daha çok çocuklarının yanında olamamaktan dolayı üzgün olduklarını ifade etti.
 
"ADALET ARIYORUZ"
İlkay Orman, “4 gündür buradayız, çocuğumuzu göremiyoruz. Babaanne bakıyor. Açlık değil de çocuğu görememek insanı şey yapıyor. Bir an önce çare bulunması gerekiyor buna” derken eşi Burak Orman “Mücadele veriyoruz burada. Adalet arıyoruz. Çocuğumuz arıyor, ağlıyor. Yanına çağırıyor gidemiyoruz. Gerçekten çok mağduruz” şeklinde konuştu.
 
"SUÇUMUZ ANAYASAL HAKKIMIZI İSTEMEK"
Kalp hastası olduğunu söyleyen Temam Önal, Anayasa’nın 51’inci maddesiyle kendilerine tanınmış olan sendikaya üye olma hakkını kullanmak istediğini ve bunun için direnmeyi sürdüreceğini belirtti. Önal şöyle konuştu: “Suçumuz, anayasal hakkımızı istemek. Sendikaya üye olduk diye işimizden atıldık. Sadece yürümek istiyoruz. Yürümemize izin verilsin. Cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz, yürümemize izin versin, yolumuzu açsın. Yürüyüp hakkımızı arayacağız, başka bir şey istemiyoruz. Buradan gitmeyeceğiz, direniyoruz. Eğer bize hak verildiyse hakkımızı aramak istiyoruz. Hakkımız yoksa kaldırsınlar, suçsa eğer. Suç değilse hakkımızı istiyoruz.”
 
Fabrikada 5 yıl operatör olarak çalışan kadın işçi, “Zam istemeye gittik operatörler olarak. Dedik asgari ücretin altında maaş veriyorsun bana operatörlük sorumluluğu yüklüyorsun. Benim yaptığım iş kölelik resmen. En son aldığım maaş 16 bin liraydı. Sizin vergiden kesildi, vergi dilimine giriyorsunuz diyor. Devletiniz kesiyor, ben ne yapayım diyor. Devletimiz nasıl bunlara söz geçiremiyor ben anlayamıyorum” dedi.