Etiketler: üretici
2016’da 20 milyon ton meyve ürettik
Dünya meyve üretiminde 2002 yılında 12’nci sırada yer alan Türkiye’nin 2014 yılında 5’inci sıraya yükseldiğini anımsatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdür Vekili Mesut Akdamar, “2002 yılında ülkemizin meyve üretimi 14 milyon ton iken, geçtiğimiz yıl %43,5 artışla 20 milyon tona ulaştı” dedi.
Sütaş'tan 27 bin üretici aileye düzenli gelir
Sütaş, 2019 yılı boyunca gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik çalışmalarını ve kaydettiği gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı. Sürdürülebilirlik çalışmalarıyla, bir yandan 28,5 milyon ağaca eşdeğer katkı sağlarken, bir yandan da iş modeliyle 7000 kişiye istihdam ve 27 bin üretici aileye düzenli gelir sağladı.
Arıcılık sektörü 2020’de dibi gördü
2020’nin arıcılık sektörü açısından kötü geçtiğini belirten 40 yıllık Bal Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “Salgın sebebiyle sanayinin durması hava kalitesinde bir iyileşme yaratsa da kuraklık, toplu arı ölümleri ve hastalıklar, bal üretimine darbe vurdu. Sene başında sektörün üretim hedefi 110 bin ton olarak belirlenmişti. Bu hedefe maalesef ulaşılamadı ve 2020 bal üretimi beklenen seviyenin çok altında kaldı. Arzın talebi karşılamadığı dönemlerde bal fiyatları yükseliyor. Bu durumda sahtekârlar ortaya çıkıyor” dedi.
Domatesin koronası 'İsrail virüsü'
Antalya'daki domates üreticisi, İsrail'den gelen tohumlarda ortaya çıktığı için 'İsrail virüsü' denilen ve tıpkı koronavirüs gibi kısa sürede diğer bitkilere de yayılan virüs nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Hastalığın tespit edildiği seralar, 14 gün karantinaya alınıp, tamamen ilaçlanıyor, ürünler ise imha ediliyor. Ziraat mühendisi Abdulhamit Yeter, "'Domatesin koronası' diyoruz bu virüse. Çok sinsi bir virüs. Sera içinde yapılan işlemlerle her yere yayılıyor. Şu anda başlangıç aşamasında ama böyle giderse 3 yıl içinde yiyecek domates bulamayız" dedi.
TZOB’dan TMO’ya kuru soğana müdahale çağrısı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru soğan üreticilerinin bu dönem ciddi sorunlar yaşadığını belirterek, “Acil bir şekilde geçen yıl olduğu gibi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım yaparak kuru soğana müdahale etmelidir” dedi.
TÜSEDAD: Tüketici et ve süt bulmakta zorlanabilir
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), yaz aylarında tüketicinin et ve süt ürünlerini bulmakta zorlanabileceği uyarısında bulundu. Süt ve et sektörünün gidişatının kaygı verici olduğunu belirten TÜSEDAD, "Biz üreticiler olarak önümüzü göremiyoruz. Artan maliyetlere katlanacak gücümüz kalmadı. İnek kesimleri devam ederse yaz aylarında süt arzında düşük ve turizmden gelen talep sebebiyle tüketiciler de et ve süt bulmakta zorlanacaktır. 1 litre sürü 5.5 TL'nin üzerinde mal edip 4.70 TL'ye satmak sürdürülebilir değil. Acil önlem alınması için çağrı yapıyoruz" çağrısında bulundu
Konya Şeker’den pancar üreticisine 15 TL destek primi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 – 2022 üretim sezonu için şeker pancarı üreticisine ton başına 15 Lira destek primi ödeneceği yönündeki açıklamasının ardından Konya Şeker’den de bir açıklama geldi. Açıklamada ton başına 15 liralık destek priminin 15 Şubat’ta başlayan pancar alacaklarının ödenmesine müteakip çiftçilerin hesaplarına aktarılacağı belirtildi.
Gürer: “Pancar için verilecek taban fiyat ürünün geleceğini belirleyecek”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı üreticilerinin maliyet artışı nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirterek, taban fiyatın bu yıl girdi maliyetleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Göknur Gıda’nın halka arzı için 1-3 Mart’ta talep toplanacak
Niğde, Adana, Mersin ve Afyon’daki kurulu toplam 10 tesiste üretip işlediği meyve ve sebze ürünlerinin yüzde 80’den fazlasını yurt dışı pazarlara ihraç eden meyve ve sebze sektörünün önemli kuruluşlarından Göknur Gıda halka arz oluyor. Yapı Kredi Yatırım liderliğinde gerçekleşecek halka arz için 1-2-3 Mart tarihlerinde talep toplanacak. Arz gelirinin yüzde 65’i ise yeni yatırımların finansmanında kullanılacak.