Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye'de 2023 yılında bakliyat sektöründe yaşanan gelişmeleri ve sektöre ilişkin görüşlerini Gıda Teknolojisi Dergisi için kaleme aldı.
* Bu makale Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Kasım - Aralık sayısında yayımlanmıştır.
Gaziantep'in vazgeçilmez tatlarından olan baklavanın fiyatı yeni yılda yapılan yüzde 30 zam ile birlikte 850 liraya yükseldi. Gaziantep Ticaret Odası Baklavacılar Komite Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, fiyatlar konusunda vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini söyledi.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) 20. Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin belirlendiği toplantıda Naci Kaplan yeniden başkan seçildi.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Haluk Tezcan, Türkiye'nin un ihracatında dünya lideri olduğunu paylaştı. Tezcan, “Gerçekten bu liderlik de bizlere yakışan bir liderlik. 8 milyar insana bir şekilde dokunuyoruz. Geçen yıl Ukrayna - Rusya tahıl koridoru Türkiye açısından son derece güzel bir fırsat oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da girişimleriyle Türkiye'nin bu anlamı dünyada da kabul gördü” dedi.
METTLER TOLEDO tarafından geliştirilen yenilikçi reçete yönetim sistemi çözümü Form+ ile formülasyon süreçlerinizde kullanıcı hatalarını önleyerek, genel israf azaltabilir, üretkenliği en üst seviyeye çıkarabilir ve ek bir maliyet kalemi olan yeniden işleme ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz.
Fahrettin Ulusoy tarafından 1969 yılında kurulan Ulusoy Un, bugün Türkiye’nin lider un üreticilerinden ve ihracatçılarından biri konumunda bulunuyor. Küçük bir zahire dükkanından global bir şirkete dönüşen Ulusoy Un, Capital Dergisi'nin 2022 yılı Capital500 araştırmasına göre, ciro bakımından Türkiye’nin de dördüncü büyük gıda şirketi.
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Amerika Tarım Bakanlığı'nın yayınladığı raporda yer alan verilere dikkat çekti. Gürer, “Raporda yer alan 2024-2025 sezonunda ayçiçeği tohumu ekim alanlarının azalacağı, ithalatın artacağı ve ayçiçek yağı tüketiminin artacağı yönündeki tahminlerle ayçiçeğinde sorunların artacağı görülmektedir” dedi.
Ülke ekonomisi için hayati öneme sahip olan tarım sektörü son yıllarda karşılaştığı eleman sorunuyla mücadele ediyor. Köylerde yaşayan genç ve yaşlı nüfusun yaş grupları incelendiğinde 65 yaş ve üstü nüfusun 1 milyonu aştığına dikkat çeken Dr. Aronia Kurucusu Agronomist Aylin Kalafatoğlu, “Köylerde genç nüfusun azalması tarım sektöründe iş gücü eksikliğini artırıyor. Sektörde çalışan eleman sayısının azalması, hasat edilemeyen ürünlerin artmasına ve milli servet zararına yol açıyor. Bu durum da dolayısıyla üretim ve tüketim dengesini bozarak sofralara ulaşana kadar ürünlerin fiyatının artmasına neden oluyor” dedi.
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri İpek İşbitiren, 2023 yılında yaptığı 500 milyon dolara yakın ihracatla Türkiye ekonomisine katkı sağlayan meyve suyu sanayinin öncelikli hedefinin bölgesel bir güç haline gelmek olduğunu belirtiyor. İşbitiren ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide; meyve suyu sektöründe yaşanan son gelişmeleri, gündemdeki konuları ve dernek olarak yaptıkları çalışmaları konuştuk.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mart - Nisan 2024 sayısında yayımlanmıştır.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin maliyetine depoladıkları patatesi satamadıklarını ve piyasa yapıcı şirketlerin küçük çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi.