2017 yılında 787,1 milyon dolar seviyesinde olan Türkiye ambalaj sektörünün yarattığı dış ticaret fazlası, geçtiğimiz yıl yüzde 67,9 artışla 1,32 milyar dolara yükseldi.
2 gün sürecek eğitimde, BRC IoP v6 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ni kurmak isteyen işletmelerle BRC IoP Standardı’nın gerekliliklerinin temel bilgilendirme şeklinde paylaşılması ve eğitim sonrasında sistem kurma çalışmalarına başlayacak işletmelerin standart gerekliliklerini uygulayabilmeleri hedefleniyor.
Türkiye’nin baharat üreticileri tek çatı altında birleşti. Tüketici güvenliğine öncelik veren üreticiler, Ambalajlı Baharat Üreticileri Derneği adlı yeni bir oluşumda bir araya geldi. Derneğin amacı güvenilir ürün seçenekleri konusunda tüketici farkındalığını artırmak yanında, sürdürülebilir üretim uygulamalarını destekleyerek Türkiye’yi küresel tedarikçi konumuna getirmek olarak açıklandı.
Özen Altıparmak
Arı Ürünleri İle Sağlıklı Yaşam Platformu Derneği (BALDER) Yönetim Kurulu Başkanı
Dünyanın önde gelen gıda işleme ve ambalaj çözümleri şirketi Tetra Pak, İran ve Türkiye faaliyetlerini birleştirerek Türkiye’den yönetme kararı aldı. Tetra Pak’ın Türkiye ve İran Genel Müdürlüğü görevine, şirkette uzun bir geçmişe sahip olan Konstantin Kolesnik getirildi. Tetra Pak bünyesinde değişik ülkelerde birçok görevde bulunan Kolesnik, yeni görevini İstanbul’dan sürdürecek.
Covid-19 pandemisinden sonra birçok ülkenin gıda stoklarını her zaman hazır halde tutmaya önem vereceğini belirten Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Bu dönemde ambalajlı ürünlere daha fazla talep olacağını, dijital baskı ve akıllı etiketlerin yer aldığı ambalajlara yönelim oluşacağını düşünüyoruz” diyor.
Covid-19 salgınıyla birlikte ambalajlı ve güvenilir markalara talebin arttığına dikkat çeken Uludağ İçecek AR-GE Müdürü Tuğba Şimşek, “Güvenli içecek ve hijyen şartları bu dönemde tüketicilerin kafe ve restoranlarda aradığı ilk özellik. Artık bir kafeye veya restorana gittiğinde tüketici açık limonatayı bardaktan içmek istemiyor. Kapalı içeceğin gözünün önünde açılmasını hatta kendisinin açmasını tercih ediyor” diyor.”
Bağışlık sistemini kuvvetlendirmeden, zihinsel ve fiziksel gelişimi desteklemeye kadar birçok faydası bulunan süt, uygun koşullarda üretilmediği ve yeterli ısıl işlem görmediğinde sağlık için tehlikeli hale geliyor. Açıkta satılan ve kaynağı belli olmayan sütlerin insan sağlığı açısından taşıdığı risklere dikkat çeken uzmanlar, hijyen ve gıda güvenliği bakımından ambalajlı sütün tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM)’da geliştirilen patentli, gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi, TreeT BUBA Tarım ve Teknoloji şirketi tarafından lisanslandı. Böylece önümüzdeki dönemde gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj filmleri tüketicinin kullanımına sunulabilecek.