Buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 2021'e kadar yüzde sıfır olacak.
Son yıllarda Türkiye’de bakliyat üretimindeki gerileme herkesin malumu. 30 yıl önce 2,1 milyon ton bakliyat üreten Türkiye artık 1 milyon tonlar seviyesine sabitlendi. Pandemi koşullarının etkisiyle ülkelerin kendi içlerine kapanmaya başladığı bu dönemde bakliyat ve hububat sektöründe yaşananları Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez Gıda Teknolojisi Dergisi’ne değerlendirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) niteliğinde olan 1 mısır ve 1 soya çeşidinin hayvan yemi amacıyla kullanımına 10 yıl süreyle izin verdi. Aynı zamanda un ve fırıncılık ile nişasta işleme ve yem endüstrisi dahil farklı alanlarda kullanılan ve GDO yöntemiyle geliştirilen 1 emzim türünün üretimi için de 10 yıl izin çıktı.
Buğday, mısır ve arpada uygulanan gümrük vergileri yüzde 130 olarak yeniden düzenlendi.
İstanbul Ticaret Borsası’nın Güvenilir Ürün Platformu desteğiyle düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantılarında bu ay hububat sektörünün sorunları tartışıldı. Toplantıda konuşan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2023’te bereketli bir hasat gerçekleştirildiğini belirterek, “Birkaç yıl kıtlığı yönetmiştik, geçen sene ve bu yıl da bereket ve bolluğu yönetmeye çalışıyoruz” dedi.