Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: asüd

Süt ürünlerinde öncelikli gündem tüketimi artırmak



Süt üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, tüketimde ise istenilen seviyeye ulaşamıyor.  Ülkemizde içme sütü tüketimi Avrupa ortalamasının çok altında. Avrupa’da yılda kişi başı ortalama 60 litre içme sütü tüketilirken, Türkiye’de yalnızca 34 litre süt içiliyor. SETBİR Yönetim Kurulu Başkaını Tarık Tezel, iç tüketimdeki artışın ihracatı da olumlu etkileyeceğini belirtiyor.
 

Süt ve süt ürünlerinde KDV düşerse herkes kazanır



Harun Çallı
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı
 

Koç Holding, Sek’i 240 milyon liraya sattı



Koç Holding iştiraki Tat Gıda, süt ve süt ürünleri iş koluyla ilgili Sek markası dahil tüm varlıklarını 240 milyon TL bedelle Çallı Gıda'ya sattı.
 

Herkesin kazanacağı bir sütçülük sektörü için itidalli davranmalıyız



Harun Çallı 
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı
 

ASÜD Başkanı Harun Çallı’dan Dünya Süt Günü mesajı



Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı bir yaşam sürmek için beslenmede süt ve süt ürünlerine mutlaka yer verilmesi gerektiğini belirterek, “Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin düzenli süt içmeleri, geleceğimizi emanet edeceğimiz sağlıklı nesillerin yetişmesini  sağlayacaktır. Çiftçimizin önemli gelir kapısı olan süt, kırsal kalkınmamızın temeli, ülke refahının artmasının anahtarıdır. Ekonomimiz için yerli ve milli süt ürünlerimiz halen keşfedilmemiş potansiyel güçtür. Bu nedenle süt dediğimiz bu mucize besinin hak ettiği değeri bulması için; el birliği ile çalışmamız gerek” dedi.
 

Sütte gündem pandeminin seyri ve yüksek girdi maliyetleri



2020 yılında pandemi nedeniyle süt ve süt ürünleri ihracatında bir önceki yıla göre miktar olarak ,5, cari olarak %5,6 daralma yaşandı. Süt ve süt ürünleri dış ticaret verileri incelendiğinde, 2020 yılında 182 bin ton karşılığı 337 milyon dolar ihracat gerçekleştiği görülüyor. İhracatta 2020’deki düşüş, salgının ilk dalgasında uluslararası ticarette gümrüklerdeki karşılıklı karantina koşulları ve lojistik aksamalardan kaynaklandı. Sektör temsilcileri aşılama çalışmalarına bağlı olarak pandeminin kontrol alınması durumunda, 2021’in ikinci yarısından umutlu olduklarını belirtiyorlar. /
 
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 

Asgari ücret net 4 bin 250 TL oldu


Yayın: 16-12-2021
Kategori: Gıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 asgari ücret rakamlarını açıkladı. Asgari ücret 2022 yılı için net 4 bin 250 TL oldu. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşti.
 

Süt sektöründe 2 açmaz: Yüksek yem ve enerji maliyetleri



Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere litresinin 7,50 TL olarak belirlenmesinin ardından zamlı ürünler raflarda yer almaya başladı. Markalı süt ürünlerinde ürününe göre değişkenlik göstermekle beraber yüzde 40’a varan artışlar yaşanırken, özel markalı (private label) ürünlerde ise fiyat artışı yüzde 18,5 olarak hesaplandı. Süt üreticisinin yem, sanayicinin ise enerji maliyeti baskısı altında olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri,  dövize endeksli hammaddeler olan doğalgaz ve elektriğe gelen zamların da ürünün fiyatını doğrudan etkilediğini belirtiyorlar.
 
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 

Karma Grup sektörü Süt Akademisi 2023'te buluşturdu



Karma Grup tarafından 2-3 Mart tarihlerinde süt endüstrisinden profesyonellere yönelik düzenlenen Süt Akademisi 2023’te, yenilikçi teknolojilerin tüketicilerin yaşam kalitesini artıracak katma değerli ürünlere dönüşmesi süreci uzman isimlerle ele alındı. 

3. Ulusal Sütçülük Kongresi ‘sürdürülebilirlik’ penceresinden sektöre ışık tutacak



Türkiye’nin tek süt kongresi olarak öncü bir rol üstlenen 3. Ulusal Sütçülük Kongresi (USKO 2023), 5-6 Ekim tarihlerinde Ankara Cer Modern’de gerçekleştirilecek. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından Karma Grup organizasyonuyla düzenlenecek olan USKO 2023’e alanında uzman sektör profesyonelleri ve akademisyenler katılacak. Akademi ve süt sektörü arasında köprü görevi üstlenen kongrenin bu yılki ana teması, “Sürdürülebilirlik perspektifinden süt endüstrisinin geleceği” olarak belirlendi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Bölüm Başkanı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve 3. Ulusal Sütçülük Kongresi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ebru Şenel Özkan ile kongrenin içeriğini ve Türkiye sütçülük sektörü açısından önemini konuştuk.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi