Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri
Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi
157 yaşındaki Hafız Mustafa 1864’ün CEO’su Eren Ongurlar, “Uzun zamandan sonra aile ve yakınlarımızla bir arada olma imkânı bulacağız. Bu Kurban Bayramı’nda, hem yurt içi hem de yurtdışında geleneksel bayram tatlılarımızı en kaliteli ve lezzetli hali ile ulaştırabilmek için fazla mesaiye başladık” dedi ve bayramlarımızın geleneksel lezzetleri olan baklava ve lokuma dair önemli bilgiler paylaştı.
Melez Tea'nin aromatik çaylarıyla Karaköy Güllüoğlu'nun baklavaları bir araya geldi. Çay ve baklavanın eşleştiği tadım etkinliği, Büyükada’nın en nostaljik mekanlarından Splendid Palace’ta yapıldı.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım fıstıktaki fiyat artışları son buluncaya kadar fıstıklı baklava üretmeyeceklerini söyledi. Yıldırım, "Stokçular piyasadan fıstığı toplayıp 'fıstık bu sene yok' diye piyasaya korku salıyor” iddiasında bulundu.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, son aylarda ekonomide yaşanan sıkıntılı süreç ve buna bağlı olarak halkın alım gücündeki azalma yüzünden baklava tüketiminde yüzde 25’lik düşüş olduğunu belirtiyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Yemeksepeti üyesi on binlerce restoranın 2019’dan bu yana gelişen satış verileriyle ortaya çıkan Türkiye’nin Tatlı Haritası’nda sürpriz zaferler, beklenmedik düşüşler ve çıkış yapanlar dikkat çekiyor. Ekler, 2021'den bu yana tahtını sağlamlaştırırken, bir dönem lider olan suflenin tahtı sallantıda ve mozaik pastanın popülerliği de azalmış durumda. Ancak baklava gibi geleneksel lezzetler popülaritelerini artırarak koruyorlar.
Gaziantep'in vazgeçilmez tatlarından olan baklavanın fiyatı yeni yılda yapılan yüzde 30 zam ile birlikte 850 liraya yükseldi. Gaziantep Ticaret Odası Baklavacılar Komite Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, fiyatlar konusunda vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini söyledi.