Yol kenarında satılan, köyden gelen, pazarda, internette bulduğunuz ve hatta marketten aldığınız ballar ne kadar doğal, ne kadar sağlıklı? Prof. Dr. Erdem Yeşilada, doğal bala ulaşmanın yolunu, balda filtreleme ve ısıl işleme dair merak edilenleri anlattı.
Dünyanın en saygın eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada balın piyasadaki antibiyotik ve ağrı kesicilerden ortalama yüzde 36 daha etkili olduğu ispatlandı. Özellikle toz propolis ile karıştırılarak tüketildiğinde etkisi çok daha güçlü hale geliyor. Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, bal ile propolisin doğru kullanımını ve insan vücuduna faydalarını anlattı.
Arıların doğal mucizesi bal, hem sağlık üzerine etkileri hem de ülke ekonomilerine katkısıyla konuşulmaya devam ediyor. İstanbul Ticaret Borsası tarafından düzenlenen bir toplantıyla masaya yatırılan bal sektöründe, paydaşların ihracatın yükselmesi konusunda fikri ise ortak: yüksek ihracat için eğitim ve markalaşma kamu desteğiyle ele alınmalı.
Çam balı üretiminde dünya lideri olan Türkiye, 2022 yılının ocak-temmuz döneminde ihracatını yüzde 76’lık artışla 15 milyon dolardan 26,2 milyon dolara taşıdı.
Toronto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ham ve tek bir çiçek kaynağından gelen balın, kan şekeri ve kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere kardiyometabolik sağlığın temel ölçütlerini iyileştirdiğini buldular.
Balparmak, Gıdanın Yıldızları Ödülleri’nde 40 bini aşkın Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisinin oylarıyla bal ve gıda takviyesi kategorilerinde 2 ayrı ödülün sahibi oldu.
Türkiye’yi derinden etkileyen depremin hemen ardından yaptığı ayni ve nakdi yardımlarla bölgeye destek sağlayan Balparmak, depremden etkilenen bölgelere konteyner kentler kurulması için başlatılan seferberliğe de katıldı.
Arı ürünleri sektörünün önde gelen markalarından Balparmak, yeni dönüşüm stratejisi ve yurt dışı büyüme planları çerçevesinde önemli bir atamayla yönetim kadrosuna yeni bir ismi daha kattı. Balparmak’ın yeni CMO’su Ahmet Yağlıcıoğlu oldu. Balparmak’ın tüm pazarlama faaliyetlerinden sorumlu olacak Yağlıcıoğlu görevine 1 Mart tarihi itibarıyla başladı.
Son dönemde balda tağşiş göstergesi olan esmer pirinç şurubunun tespiti, ihracatın önünde engel oluşturan C4 Şeker Oranı Metodu’nun çam balına özel olarak geliştirilmesi gibi önemli çalışmalara imzasını atan Balparmak, tüketicilerin doğal bala ulaşması için çağrıda bulundu.
Dr. İlknur Demirtaş
Kıdemli Uzman Araştırmacı
TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Gıda Güvenliği ve Kalitesi Araştırma Grubu
TÜGİP Ekibi
* Bu makale Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Eylül - Ekim sayısında yayımlanmıştır.