Döhler Gıda AR-GE Müdürü Arda Serpen &
Döhler Gıda Doğal İçerikler İş Birimi Müdürü Beril Değerli Yaman
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin, COVID-19 döneminde tüketicilerin gıda takviyesi kullanımı ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimi tespit amacıyla yürüttüğü araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 12 ilde yapılan çalışmaya göre 2020 yılının son üç ayında gıda takviyesi kullananların oranı %60’a yükseldi. Katılımcılar en çok D ve C vitaminine ilgi gösterirken; sosyal medyada diyetisyen ya da beslenme uzmanı takip edenlerin, sağlıklı beslenme ve spor aplikasyonlarını kullananların sayısında artış yaşandı.
Kızılay, ana faaliyetlerinin başında gelen afete müdahale kapsamında, yıl içinde meydana gelebilecek afetlerden etkilenenler için beslenme kapasitesini arttırıyor. Afet müdahale filosuna 11 ikram aracı daha katan Kızılay, mevcut 427 bin 600 kişilik afet beslenme gücüne 13 bin 200 kişilik kapasite daha ekledi.
Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, pandemi döneminde insanlarda unutkanlığın arttığını belirterek, hafızayı güçlendiren beslenme önerileri hakkında bilgiler verdi.
Büyüleyici kokusu ve tadıyla ilkbahar ile yaz mevsiminde en sevdiğimiz meyvelerden olan çilek, A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve folat gibi pek çok besin bileşeniyle tam bir şifa deposu. Aynı zamanda C vitamininden de en zengin meyveler arasında yer alıyor.
Günümüzde sağlıklı beslenme konularının popülerlik kazanmasıyla ortaya çıkan alışkanlıklar kişilerde takıntılı biçimde bir beslenme alışkanlığına yol açabiliyor. Sabri Ülker Vakfı’nın derlediği bilgilere göre “Ortoreksiya Nervoza” olarak geçen sağlıklı beslenme takıntısı ciddi fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabiliyor.
Günümüzde yeterli ve dengeli beslenmeyen insan nüfusunun önemli bir bölümü, yanlış beslenme sonucunda meydana gelen hastalıklara karşı maddi ve manevi mücadele veriyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, çocuklarda sağlıklı beslenme ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı - Cerebral Palsy Türkiye ve Nutricia Türkiye’nin el ele vererek hayata geçirdiği “Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım - Beslenmeden Olmaz” projesi ilk yılında 31 çocuğa ve ailesine ulaşarak çocukların hem yeme içme becerilerinde hem de iletişim fonksiyonlarında olumlu yönde gelişme sağladı.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, balık üretiminde AB ülkeleri arasında 1.sırada yer almaktadır. Üretimde görülen ilginin tüketimde görülmediği ve kişi başı balık tüketiminin 6-8 kiloyu geçmediğini belirten Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Covid-19 salgını süreciyle birlikte zayıflayan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili gıda olan balığın; vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olması sebebiyle uzmanlar tarafından haftada en az 2 defa tüketilmesinin gerektiğini söyledi.