Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,2 arttı. Bu, son dört yılın en yüksek artış oranı oldu.
Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası-TÜGİS ve Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğinde düzenlenen ve Dünya Gıda Günü’nün de kutlandığı ‘Sürdürülebilir Gıda Konferansı’, gıda sektörünün sürdürülebilir üretim ve tüketim ekseninde dönüşümü tartıştığı bir platform oldu.
FAO ile yapılan işbirliği ve bakliyat sektörünün en büyük birliği olan Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu’nun (GPC) girişimlerinin bir neticesi olarak 44 ülkenin onayıyla Birleşmiş Milletler 10 Şubat gününü ‘Dünya Bakliyat Günü’ olarak ilan etti.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Tarımda Sürdürülebilirlik” raporunda; sürdürülebilir tarım ve gıda güvencesi için “günübirlik politikalarla değil, uzun vadeli ve bilimsel bir yaklaşımla hemen harekete geçilmesi” gerektiğinin altı çizildi.
Küresel yağlı tohum üretiminin gelecek 10 yılda “geçen 10 yıla göre” daha yavaş artacağı, artış oranının (her yıl için) yaklaşık %1,5 dolayında kalacağı tahmin ediliyor.
OECD-FAO Tarımsal Görünüm 2020-2029'a göre, pandeminin önümüzdeki birkaç yıl içinde talebi azaltması ve gıda güvencesini daha da zayıflatması bekleniyor.
FAO Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, tarım ve gıda sektöründe en çok tedarik zincirlerini etkileyen COVID-19 pandemisinin, dünyadaki aç insanların sayısını 130 milyon daha artırabileceğine işaret etti.
Türkiye, gıda kayıp ve israfı ile mücadelede Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile hayata geçirilen "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" projesi, Türkiye genelinde büyük ilgi görmesinden sonra yeni bir aşamaya geçildi. Kampanya için oluşturulan www.sofranasahipcik.com sitesinde tüm vatandaşların gıda israfı ile mücadele etmesi amacıyla “söz vereceği” bir dijital imza hareketi başlatıldı. Bakan Dr. Pakdemirli, “söz veriyoruz kampanyası ile birlikte 2 milyon kişiyle dünyada çevrimiçi olarak en çok imza atılan kampanya rekorunu kırmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler, Gıda ve Tarım Örgütü-FAO tarafından 2021 yılı “Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı” olarak ilan edildi. FAO verilerine göre Türkiye dünya sebze üretiminde dördüncü, meyve üretiminde ise beşinci sırada yer alıyor.
Birleşmiş Milletler'in açıkladığı küresel beslenme raporuna göre tüm dünyada yetersiz beslenen insanların sayısı 811 milyona yükseldi. Bu sayı dünya nüfusunun yüzde 10'una tekabül ediyor.