Son zamanlarda yükselen fiyatıyla üreticisini memnun eden zeytinyağında, stok bolluğu nedeniyle fiyat artışı beklenmiyor.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı “et fiyatları yüksek değil” açıklaması, dikkatlerin bir kez daha bu sektöre çevrilmesine yol açtı. Gıda Teknolojisi Dergisi olarak, et fiyatlarının bugünkü durumunu ve sektörün sorunlarını uzman isimlerle konuştuk.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından beyaz ette fiyat artışlarına yönelik yapılan olumsuz haberlere karşı bir basın açıklaması yapıldı.
Ambalaj ürünlerine gelen zamlar ve tedarik sorunu nişastayı da vurdu. Şekerleme üreticileri nişasta bulmakta zorlanırken, karaborsadan günlük, haftalık alımlar yaptıklarını kaydetti.
Et ve Süt Kurumu üreticiden aldığı karkas etin alım fiyatını artırdı. Büyükbaş hayvan etinde kiloda 10 lira ile 4 lira arasında değişen oranlarda zam yapan Et ve Süt Kurumu kuzu ve koyun etinde kiloda 10 lira zam yaparken keçi etinin fiyatını artırmadı.
Artan maliyetler karşısında ayakta durmakta zorlanan İstanbul’daki fırıncılar, 1 Şubat’tan itibaren ekmeği 3.5-4 TL’den satmaya başlayacak.
Rusya'nın Ukrayna'ya bugün gerçekleştirdiği askeri harekatın ardından buğday fiyatları son 9 yılın zirvesini gördü.
Enerji fiyatları, artan tarımsal girdiler ve kur farkı yanı sıra günlerdir süren Rusya Ukrayna savaşı ayçiçek yağı fiyatlarını olumsuz etkiledi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası iki ülke arasında devam eden savaş, Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu. Stoklarda market rafları dahil 1-1.5 aylık yağ kaldığı tahmin ediliyor.
Zincir marketlerde peynirin 154 lira ile 200 lira arasında etiket fiyatını gördüğünü belirten Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, bu durumun besi ve süt üreticiliğindeki maliyet artışlarından kaynaklandığını açıkladı.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran sayısında yayımlanmıştır.