"Covid-19 Pandemisi Döneminde Gıda Sanayinin Durumu: Sorunlar ve Yeni Çözüm Önerileri" webinarında, Covid-19 salgınının Türkiye’de gıda sektörüne ve endüstrisine etkileri konuşuldu.
Gıda Teknolojisi Dergisi 2021 yılında da ele alacağı dosya konuları, gündeme dair haber/röportaj ve makaleleriyle gıda sektörünün sıcak gündemini sayfalarına taşımaya devam edecek.
Türkiye’nin Akdeniz çanağında yer alması sebebiyle iklim krizi ve küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkelerden biri olacağı, birçok bilimsel kaynakta dile getiriliyor. Peki bu durum tarımsal üretim açısından ne tür risklere yol açıyor, neler yapılması ve hangi önlemlerin alınması gerekiyor? Haberimizde bu sorulara yetkin isimlerden cevaplar almaya çalıştık.
Zeki Sarıbekir
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı
Türkiye’nin 2018 yılında Japonya’ya 184 milyon dolar gıda ihracatı yaptığını açıklayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, “2019 ve 2020 yıllarında 217 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2020 yılında ise Ege Bölgesi’nden Japonya’ya gıda ihracatımız 74 milyon dolar olarak gerçekleşti. Su ürünleri, kuru meyve, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, meyve sebze mamulleri, zeytin, zeytinyağı Asya-Pasifik pazarında güçlü olduğumuz sektörler. Japonya’ya gıda ihracatımızı 1 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi.
Gıdanın, topraktan sofraya uzanan yolculuğunda “gıda güvenliği ve soğuk zincir” insan sağlığı için oldukça önem taşıyor. Beykoz Üniversitesi’nin, Lojistik Derneği (LODER) iş birliği ile düzenleyeceği 11. Tarım-Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu, 28 Nisan 2021, Çarşamba Günü saat 09:30-17:00 arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Etkin ve verimli soğuk zincir lojistiğinin öneminin tartışılacağı sempozyum, soğuk zincir lojistiğinin sürdürülebilirliği için standartlar oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, pandeminin tarım üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Birleşmiş Milletler'in açıkladığı küresel beslenme raporuna göre tüm dünyada yetersiz beslenen insanların sayısı 811 milyona yükseldi. Bu sayı dünya nüfusunun yüzde 10'una tekabül ediyor.
2021’in ikinci çeyreği ile ilgili finansal sonuçlarını açıklayan PepsiCo, net gelirini önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 20,5 oranında artırırken, yüzde 12,8 oranında organik büyüme sağladı.