INNOFOOD Teknik Yardım Ekibi Kıdemli Uzman Mahmut Kiper &
INNOFOOD Teknik Yardım Ekibi, Takım Lideri Deniz Bayhan
* Bu makale Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Ocak - Şubat 2024 sayısında yayımlanmıştır.
Dünyanın önde gelen gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketlerinden Tetra Pak, tüketicilerin sürdürülebilir ambalaj ve çevreye sorumlu tüketim konularına yönelik “Sürdürülebilir Ambalaj Araştırması” gerçekleştirdi. 505’i Türkiye’den olmak üzere dünya genelinde toplam 14 bin 500 kişinin katıldığı araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 63’ü, çevresel duyarlılığa sahip ambalaj üreten markaları daha fazla tercih edeceğini belirtiyor.
Dünyada 100 yılı aşkın, Türkiye’de ise 40 yıla yakın süredir mümkün olan en fazla sayıda insana gıda yoluyla sağlık ulaştırma misyonuyla yaşamın her evresinde tüketicileriyle buluşan Danone, üst düzey bir atamaya imza attı. Verda Duysak, Nisan 2024 itibariyle Danone Türkiye’nin faaliyet gösterdiği 3 farklı kategoride, 20’ye yakın yerli ve global markadan sorumlu yürütme kurulu üyesi ve CMO’su oldu.
Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, Dünya Arı Günü’nde tarım ilaçlarının kontrollü kullanılması konusunda çağrı yaptı. Altıparmak, “Bir bal arısı polen ve nektar toplamak için kovanından 80 km² alanda uçabiliyor. Olumsuz çevre koşulları ve tarım alanlarının kontrolsüz ilaçlanması, arı popülasyonuna ve balın kalitesine zarar veren iki önemli etken. Çiftçilerimiz, iyi tarım ilacı kullanımı ve ilaçlamanın arıların uçmayacağı gece saatlerinde yapılması konularında teşvik edilmeli ve denetlenmeli” dedi.
METTLER TOLEDO Ürün Kontrol Sistemleri, X2 Serisi ürünlerini tamamlayan yenilikçi X52 Çift Enerjili X-ray kontrol sisteminin piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Ambalajlı ürünlerle ilgili zorlu uygulamaların taleplerini karşılamak üzere tasarlanan X52, son derece uygun bir fiyata algılama özelliklerinde yeni bir standart belirliyor. X52'nin tescilli yazılımı; tek enerji modu, çift enerji modu veya her iki mod arasında sorunsuz şekilde geçiş özelliğiyle daha fazla uyarlanabilirlik sağlar ve sistemin performansını uygulamaya göre optimize ediyor.
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) tarafından düzenlenen “4. Global GastroEkonomi Zirvesi” dünya ve Türkiye gastronomisine ışık tuttu. Açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer’in yaptığı 4. Global GastroEkonomi Zirvesi’nde Türkiye’nin ve dünyanın alanlarında önemli ve yetkin isimleri, gastronomiyi farklı disiplinlerle ele alarak, deneyimlerini ve bilgilerini paylaştılar.
8. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi, “Gıda Güvenliği Sorumluluğumuzdur” sloganıyla 9 – 10 Mayıs 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. İki gün süren kongrede 14 yabancı ve 37 yerli konuşmacı 2 ana oturum, 3 interaktif panel ve 8 paralel oturumda sunumlarını gerçekleştirdi. Kongrenin sonuç bildirgesi bugün kamuoyuyla paylaşıldı.
Türkiye’de yılda üretilen 55 milyon meyve ve sebzenin %45’inin kayba uğradığını, bu oranın Avrupa’da ’lerde seyrettiğini açıklayan Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği – SOSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayati Can, “Tarladan çatala geçen süreçte soğuk zincir uygulamalarında ülkemizde henüz olması gereken seviyede değiliz Ucuz gıdaya ulaşmak, gıda fiyatlarını yatay seyre almanın yolu iyi bir planlama, soğuk zincir uygulamalarının yaygınlaşması ve ihracatımızın artırılması sayesinde olacaktır” diyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran sayısında yayımlanmıştır.
Tarım Kanunu’na göre kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığı görev alanında faaliyet gösteren 9 ulusal ürün konseyi ilk defa bir araya geldi. Çay, pamuk, hububat, baklagil, turunçgil, kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve fındık konseylerinin başkanları, bakanlıktan üst düzey yetkililerinin katılımıyla bir araya gelerek ilk ortak toplantıyı gerçekleştirdi.