Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz örtü altı üretim merkezi Antalya'daki çiftçiyi de etkiledi. İhracatı yapılamayan ürünlerin fiyatı düştü, sadece Rusya'ya ihraç edilen dikenli salatalık ise pazar olmadığı için fiyatlandırılmadı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 kg üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatına getirilen yasakla ilgili açıklama yapan Türkiye'deki zeytinyağı ihracatçılarının tek temsilcisi olan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), “Bakanlık tarafından 5 kg üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatına getirilen yasak sektöre telafisi olmayan çok büyük bir darbe vuracaktır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz” denildi.
Rusya eski Sovyet ülkelerine tahıl ihracatını ve şeker ihracatının bir kısmını durdurduğunu açıkladı.
Rusya Tarım Bakanlığı, iç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan’dan itibaren ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirildiğini açıkladı.
Yıldız Holding, Ülker Bisküvi’yle Ülker markalı ürünlerin yanı sıra Godiva, McVitie’s, Flipz gibi global atıştırmalık markalarını Türkiye’de üretip dünyanın dört bir yanında tüketicilerle buluşturuyor. 2021 yılında atıştırmalık alanında Ülker Bisküvi çatısı altında ihracat rakamı 291 milyon dolara ulaştı.
Şeftali ve nektarin ihracatında 2021 yılında yaptığı 170 milyon dolarlık ihracatla dünya ikincisi olan Türkiye, dünya liderliğini hedefliyor. Bu iki ürünün ihracatında 2022 hedefi ise 200 milyon dolar olarak belirlendi.
Ürünleri halen 50’den fazla ülkede tüketiciyle buluşan Lezita ihracat hedeflerini büyütüyor. Lezita Genel Müdürü Mesut Ergül yeni dönemde mevcut görevine ek olarak Ege İhracatçı Birlikleri Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri Birliği’nde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacak. Mesut Ergül bu görevle Türkiye’nin ihracat hedeflerine erişmesi için yeni bir sorumluluk üstlenecek.
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri İpek İşbitiren, Türkiye’nin meyve suyu ihracatının 2021 yılnda %20 büyüdüğünü belirterek 400 milyon doların üzerinde gelir elde edildiğini açıkladı. İşbitiren, sektörde yaşanan son gelişmeleri Gıda Teknolojisi’ne anlattı.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi