Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: ihracat

Seyidoğlu 100 ülkeye ihracat hedefliyor



Geleneksel lezzetlerin 70 yıllık üreticisi Seyidoğlu Gıda, Türk gıda sektörünün buluşma noktası WorldFood İstanbul: Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı'na katılarak ürünlerini tanıttı.

Ambalajda yıl sonu hedefi 8,5 milyar dolar ihracat



Türkiye ambalaj sektörünün hem miktar hem de değer bazında 2023 yılında yüzde 8’lik kayıp yaşadığını belirten Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “İhracatta ilk hedefimiz Avrupa. Türkiye ambalaj sektörü olarak, henüz ihtiyacının yüzde 10-15’ini karşıladığı Avrupa ülkelerine daha fazla ihracat yapmalıyız. Ayrıca ABD’nin de Türkiye ambalaj sektörümüz için büyük fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz. 2024 yılı için ihracat hedefimiz 8 - 8,5 milyar dolara ulaşmak” diyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.

Un sektörü 2024'ü yeni bir şampiyonlukla kapatmaya hazırlanıyor



10 yıldır dünya un ihracat şampiyonu olan Türkiye, yıl sonu un ihracat hedefini 3,5 milyon ton olarak revize etti. Yılı yeniden şampiyon olarak kapatmayı beklediklerini ifade eden Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, buğdayda ithalat yasağının 15 Ekim’de kaldırılmasıyla un ihracatında artış yaşanacağını belirtti.

Elma ve elma suyu ihracatı 321 milyon dolara ulaştı



Türkiye’nin yıllık yaklaşık 5 milyon tonluk üretimle dünya üçüncüsü olduğu elma ve elma suyunda Ocak – Ağustos döneminde ihracatı yüzde 27’lik artışla 321 milyon dolara yükseldi. 

Kuru incir ihracatı 292 milyon dolarla sezonu kapattı 



Cennet meyvesi olarak tanımlanan kuru incir 2023/24 sezonunu yüzde 12’lik artışla 292 milyon dolarlık ihracat tutarıyla geride bıraktı. Türkiye, 2022/23 sezonunu 259 milyon dolar kuru incir ihracatıyla tamamlamıştı.

Gıda sektöründeki son gelişmeler 3. Gıda İnovasyon Zirvesi'nde masaya yatırıldı



Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) tarafından düzenlenen 3. Gıda İnovasyon Zirvesi ve Gıda Plus Ödül Töreni 24 Ekim 2024’te Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ve Demir Demirgil Salonlarında gerçekleştirildi. 750’den fazla katılımcının buluştuğu zirvenin bu seneki teması “İnovasyon ile Artı Değer Katmak” oldu.   

Türkiye’den 120 ülkeye 506 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatı



Zeytinyağı sektörü kısıtlama ve kotalarla geçirdiği zorlu 2023/24 sezonunda 70 bin 750 ton zeytinyağı ihraç ederek 506 milyon 374 bin dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. 2023/24 sezonunda prina yağı ihracatı da 11 bin 38 ton karşılığı 48 milyon 59 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Eylül ayı sonunda biten sofralık zeytin ihracat sezonunu 210 milyon dolarla geride bırakan Türk zeytincilik sektörü, 2023/24 sezonunu 765 milyon dolarlık döviz getirisiyle geride bırakmış oldu.

Ülker'in 9 aylık cirosu 58 milyar TL


Yayın: 08-11-2024

Türkiye’nin önde gelen gıda şirketlerinden Ülker, 2024 yılının dokuz aylık dönemini 58 milyar TL ciroyla kapattı. Şirket hem Türkiye hem de ihracat ve yurt dışı operasyonlarıyla büyümeye devam etti. 

Türkiye’ye bir iade daha... Mandalinada kriz büyüyor



Türkiye'den Slovakya'ya ve Almanya'ya ihraç edilmek istenen mandalinalar sınırdan geri çevrilmişti. Bu ülkelere Bulgaristan da eklendi. Mandalinalarda güvenli limitin üstünde 'chlorpyrifos-methyl' tespit edildi.

Mehmet Ali Işık: “Kuru incirimizi herkes gönül rahatlığıyla tüketebilir”



Türkiye’nin dünyanın kuru incir ihtiyacının yüzde 60’ını karşıladığı bilgisini veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’de üretilen kuru incirin karanlık odalarda UV lambalar altında ve lazerlerle kontrol edildiğini, bir pestisit olmayan aflatoksinin incirlerden ayıklandığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verdiği kuru inciri herkesin gönül rahatlığıyla tüketebileceğini dile getirdi.