Türkiye’nin Akdeniz çanağında yer alması sebebiyle iklim krizi ve küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkelerden biri olacağı, birçok bilimsel kaynakta dile getiriliyor. Peki bu durum tarımsal üretim açısından ne tür risklere yol açıyor, neler yapılması ve hangi önlemlerin alınması gerekiyor? Haberimizde bu sorulara yetkin isimlerden cevaplar almaya çalıştık.
2020 yılında yaklaşık 1,3 milyon ton olarak gerçekleşen bakliyat üretiminin bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle 1 milyon tona gerilemesi öngörülüyor. Girdi fiyatları ve döviz kurlarındaki yükselişin üretim maliyetlerini artırdığını ifade eden Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, “Bu sorunların uzun vadede kalıcı olarak çözülmesinin yolu üretimden geçmektedir” diyor.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Kurak bir kış geçiriyoruz. Yağışlar çok yetersiz. Şu an için bir kriz söz konusu değil. Gerekirse depolarımızı kullanırız" dedi.
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, Türkiye’nin gelecekte kuraklık sorunuyla karşı karşıya kalabileceğine işaret ederek “Girdileriniz aynı, maliyetleriniz aynı ama tarımsal veriminiz yüzde 30 düşüyorsa, burada çözüm bulmanız lazım. Tarımsal üretimde üretici açısından da veriler acil, önlem alınmalı” dedi.
Yandex Hava Durumu meteoroloji uzmanları, Türkiye'nin en büyük şehirleri için sonbahar mevsimi tahminlerini yayınladı. Tüm şehirlerde sıcaklıkların iklim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor. En belirgin hava değişimleri İstanbul ve Ankara için öngörülüyor. Bununla birlikte 2023 yılı sonbaharının rekor sıcaklıklarıyla kıyaslandığında hava önemli derecede soğuyacak. Ortalama mevsimsel sıcaklıklar Ankara, İzmir, Samsun ve Konya'da 2°C, İstanbul, Antalya, Bursa, Gaziantep ve Diyarbakır'da ise 1,5°C düşecek. En çok soğuyan bölge Karadeniz Bölgesi olacak.