Kahve Dünyası, misafirlerinin seçimlerinden yola çıkarak Türkiye’nin dondurma tercihlerini inceledi. Araştırmanın sonuçlarına göre en çok tercih edilen dondurma çeşitlerinde Bitter Çikolatalı, Kaymaklı ve Çilekli Dondurma ilk üçte yer alıyor. En çok dondurmayı İstanbul ve Muğla tüketirken, dondurma en çok pazar günü yeniyor.
Canlı çeşitliliği ile birlikte on binlerce arının yaşam alanı da orman yangınlarında zarar gördü. Ülkemizdeki arıların neredeyse yarısına ev sahipliği yapan Muğla'daki yangınlar, özellikle çam balı üretimi için kırmızı alarm veriyor. İşte detaylar...
Türkiye Arıcılar Birliği ve Güvenilir Ürün Platformu'nun Muğla toplantısında arıcıların derdine derman çağrısı yapıldı. Aslı Elif Tanuğur Samancı gibi sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı toplantının sonuç bildirisi konuyla ilgili her kesime iletildi. 150 bin ailenin geçimini arıcılıktan sağladığı ülkemizde, yangından etkilenen bölgelerdeki zararı tespit etmek ve çözüm önerileri için bir araya gelen akademisyen ve sivil inisiyatifler yaptıkları çalışmanın sonuçlarını içeren ortak bildiri yayınladılar.
Muğla Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) destekleri ile 2018 yılından beri her yıl büyüyerek devam eden ve Muğla'nın Vali Hanım Çileği olarak bilinen Çilek Projesi sayesinde üretim alanları iki katına çıktı. 2021 yılı verilerine göre çilek üretiminde Muğla 16. sırada yer alarak kaliteli çilek üretimiyle kısa sürede pazarda yerini aldı.
Türkiye’de üretilen çam balının dünyaya tanıtıldığı 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Marmaris Grand Yazıcı Turban Otel’de gerçekleşti. Muğla Valiliği himayesinde Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü katkılarıyla, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından gerçekleştirilen kongrede konuşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Türkiye’nin ihraç ettiği tek balın çam balı olduğunu ve üretimin yüzde 85’ini Muğla’nın gerçekleştirdiğinin altını çizerek değişen iklim koşulları nedeniyle azalan çam balından maddi kaybı önlemek amacıyla bal yan ürünleri üretimine başladıklarının altını çizdi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl başlattığı “Ula Sarımsağı Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması” Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün de desteğiyle devam ediyor. Proje kapsamında, ilçede sarımsak üretimi yapan 6 üreticiye yüzde 100’ü hibeli 400 kg. sarımsak tohumu teslim edildi.