Bitkisel gıdaların Türkiye için yeni bir trend değil, aksine tarihsel bir bağlamda özüne dönüş olduğunu belirten Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Mezopotamya'ya kadar uzanan bir geçmişi olan bitkisel beslenme, modern tüketici talepleriyle uyumlu bir şekilde yeniden önem kazanıyor. Düşünsenize, muhtemelen ilk vegan köfteyi (mercimek köfte) yapan biziz” diyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mart - Nisan 2024 sayısında yayımlandı.
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Temel gıdamız süt, faydalı olduğu kadar, toplumunun tüm kesimleri tarafından da kolayca erişilebilir bir gıda” diyerek, artan sağlıklı ve dengeli beslenme ihtiyacının karşılanmasında, süt ve süt ürünlerinin rolüne ve önemine dikkat çekti.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden döner, doğru marine edilip pişirilmediğinde sağlığımızı tehdit edebiliyor. Özellikle yaz aylarında çeşitli baharatlar eklenerek bozuk dönerin kamufle edildiğini söyleyen Dönerci Maydanoz Ali Kurucusu Ali Sarar, döner tüketirken dikkat edilecekleri anlattı.
Dr. İncinur Hasbay
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Yaşam Bilimleri,
Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri
* Bu makale Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.
13 yıldır İstanbul’da hizmet veren hazır yemek markası FitChef, yemeklerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmak için kolları sıvadı. Eylülde Ankara’da da hizmet vermeye başlayan şirket, yakın gelecekte yurt dışında da faaliyet göstereceğini duyurdu.
Bulgur, lif açısından zengin ve düşük glisemik indeksli yapısıyla diyetisyenlerin gözdesi olmaya devam ediyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, bulgurun sağlıklı yaşamı destekleyen özelliklerinden bahsederken, özellikle tam tahıl içeren bir besin olmasına ve yüksek lif içeriğine de dikkat çekti.
Türkiye’nin önde gelen un üreticilerinden Eksun Gıda, Çölyak Vakfı’na desteğini genişletiyor. İmzalanan protokolle Eksun Gıda’nın Sinangil Glüten Yok markası, Çölyak Vakfı’nın ana sponsoru oldu.
Sürdürülebilirlik ve iyi yaşam odaklı yaklaşımların damga vurduğu bir yılın ardından 2025’in beslenme trendleri belli oldu. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan’a göre 2025, bitki bazlı diyetlerden kişiselleştirilmiş beslenme rehberliğine; hem bireysel sağlığımızı hem de gezegenimizin geleceğini iyileştiren bir dizi yeniliğin sofralara taşındığı bir yıl olacak.