Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: sağlık

Çikolata araştırması: Haftada bir kez yemek kalbi koruyor



ABD'de yapılan bir araştırma, haftada bir kez çikolata yemenin kalp damar sağlığını koruduğunu ortaya koydu.
 

Sağlığınız için kaliteli bitki çaylarını tüketin



Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, sağlık için kaliteli bitki çayları tüketmenin önemine vurgu yaparak, bitki çaylarının sağlığa faydalarını ve hangi koşullarda çayın zararlı olabileceğini anlattı.
 

Küresel COVID-19 salgını ile mücadelede et ürünleri ve et analog ürünlerinin önemi



Pınar UZUN, Ph.D
Aromsa AR-GE Uzmanı

Mikotoksinler gıda maddelerindeki gizli tehlike: "Fazla tüketilmesi kansere yol açabilir"



Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, gıda maddelerindeki küf kaynaklı gizli tehlikelerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, mikotoksin türlerinin fazla tüketilmesinin kansere yol açabileceği belirtildi; küflenmiş gıdaların, küflenmiş kısımlarının atılarak diğer kısımlarının tüketilmesinin yanlış olduğu vurgulandı.
 

Yıkanan et tüketici sağlığını tehdit ediyor



Tüketicilerin mutfakta yaptığı en yaygın hatalardan biri, eti pişirmeden önce yıkamak. Geçmişte rastlanılan et kesim şartlarının günümüzdeki teknolojilerle kıyaslanmayacak kadar ilkel şartlarda olmasına ve etin kesim esnasında toz, kıl ve tüy gibi maddelerle temas etmesine dayalı algı, eti yıkamanın temelini meydana getiriyor. Tüketicilerin eti yıkamak için farklı yöntemler kullandığını belirten Bonfilet Gastronomi Danışmanı Dr. İlkay Gök, yıkanan etin, bakteriyel zehirlenmelere ve hastalanmalara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
 

Fazla tuz tüketiminin 6 önemli zararı



Vücudun elektrolit dengesini sağlıyor, asit-baz dengesini koruyor, sinir sisteminin düzenli çalışmasında kilit rol üstleniyor, kan dolaşımını düzenliyor. İdeal miktarlarda tüketildiğinde sağlığımız üzerinde son derece önemli katkıları olan ‘tuz’, bunun aksine fazla miktarda alındığında ise adeta bir ‘zehre’ dönüşebiliyor.
 

Aşırı şeker hem ruha hem de bedene zarar veriyor



Türk insanı günlük ortalama 22 çay kaşığı yani 88 gram şeker tüketiyor. Oysa kadınların günde en fazla 6 çay kaşık (25 gram), erkeklerin ise 9 kaşık (36 gram) şeker alması gerekiyor. Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y. Birol Saygı, aşırı şeker tüketiminin fazla kilo almaktan diyabete, yüksek kolesterolden kalp hastalığına kadar birçok rahatsızlığa neden olabileceğini söylüyor. Saygı, “Her gün bir kutu meşrubat içen, kişi, üç yıl içinde 15 kilo alır. Şeker içeren diyetler, kilonuz ne olursa olsun kalbiniz için kötüdür. Çok fazla şeker, beynindeki iltihaplanma yoluyla depresyonu tetikleyebilir” diyor.
 

Sağlıklı ve doğal bala nasıl ulaşılır?


Yayın: 30-03-2021
Kategori: Gıda

Yol kenarında satılan, köyden gelen, pazarda, internette bulduğunuz ve hatta marketten aldığınız ballar ne kadar doğal, ne kadar sağlıklı? Prof. Dr. Erdem Yeşilada, doğal bala ulaşmanın yolunu, balda filtreleme ve ısıl işleme dair merak edilenleri anlattı.
 

Çileğin bilinmeyen 12 önemli faydası



Büyüleyici kokusu ve tadıyla ilkbahar ile yaz mevsiminde en sevdiğimiz meyvelerden olan çilek, A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve folat gibi pek çok besin bileşeniyle tam bir şifa deposu. Aynı zamanda C vitamininden de en zengin meyveler arasında yer alıyor. 
 

Çocuklarda sağlıklı beslenme önerileri 



Günümüzde yeterli ve dengeli beslenmeyen insan nüfusunun önemli bir bölümü, yanlış beslenme sonucunda meydana gelen hastalıklara karşı maddi ve manevi mücadele veriyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, çocuklarda sağlıklı beslenme ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.