Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: sağlık

TÜGİS: Güvenli gıda tüketiminde ambalaj hayati role sahip



Gıda güvenliğine ilişkin doğru bilgilendirmenin altını çizen çalışmalara imza atan Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), gıdaların ambalajlanmasının önemine dikkat çekti. Bu kapsamda TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi  Prof. Dr. Nevzat Artık, tüketicinin tam olarak gıda ambalajına neden ihtiyacı olduğuna yönelik yorumlarını kamuoyuyla paylaştı. Konuyu değerlendiren TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar ise, “Güvenli gıda ambalajlarını en yalın haliyle; ‘ürünü koruyan, taşıyan, güvenli şartlarda depolanmasını sağlayan ve tüketiciye ürün içeriği hakkında bilgi veren’ şeklinde özetlemeliyiz” dedi. 

Prof. Dr. Nevzat Artık: Gıda güvenliğinde ambalaj vazgeçilmezdir



Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık gıda güvenliğinde ambalajın önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ambalajın sürdürülebilir gıda tüketimindeki rolünü aktaran Artık, “Bir bebek nasıl kundak ile dış etkilere karşı korunuyorsa, gıdanın da muhafaza tekniği açısından ambalajlı olması gıda güvenliği için en vazgeçilmez kriterdir” dedi.

Çeşitli ve dengeli beslenme besin alerjisi gelişimini önlüyor



Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Serkan Filiz besin çeşitliliğine, hayatın ilk 4-6 ay içinde başlanmasının besin alerjisi gelişimini önleyebileceğine dikkat çekerek, tek tip beslenme yerine çeşitli ve dengeli beslenmenin, ileri yaşlarda astım, alerjik rinit ve besin alerjisi sıklığında azalmaya katkı sunacağını söyledi.

Herbalife’dan gıdanın geleceğine sürdürülebilir yatırım 



Bitkisel içerikli beslenme ürünleri ve takviye edici gıdaları bulunan Herbalife, sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmiş bitkisel protein içerikli inovatif ürünlere yatırım yapmaya devam ediyor. 95 ülkede 11 bini aşkın çalışanı olan firma, iklim krizi ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarında bitkisel proteini ön planda tutuyor. 

Teksüt’ün yeni ürünü Laktozsuz Süt raflarda



Türkiye’nin en köklü süt ve süt ürünleri markalarından Teksüt, süt keyfinden vazgeçemeyenler için yeni ürünü Teksüt Laktozsuz Süt’ü satışa sundu. Besin değeri olarak normal süt ile aynı değerlere sahip olan ve 1 litrelik ambalajında raflarda yerini alan laktozsuz süt; herkes için hafif, keyifli ve sindirimi kolay bir ürün olarak ön plana çıkıyor. 

Başyazıcı Gıda 70. yılını kutladı



70 yıldır et ihtiyacını kendi tesislerinde yetiştirdiği besilerden karşılayan ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen Başyazıcı Gıda, 70. yılını Cumhuriyet’in 100. yılında özel lansman ile kutladı. Dr. Öğretim Üyesi İsmail Arslan - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Eczacılık Fakültesi, Mikrobiyolog Leyla Tarhan Çelebi, Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Yeşim Temel Özcan, Başyazıcı Gıda Yönetim Kurulu, Başyazıcı bayileri ve basın mensuplarının yoğun katılımı ile gerçekleşen gecede, yeni üretilen ürünler de tanıtıldı. 

Gezegen ve insan sağlığı için dönüşüm zamanı



Dünya genelinde otoriteler; BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın anahtarının tarım ve gıda sisteminde acil bir dönüşümün gerektiğini işaret ediyor. Bitki bazlı gıdalara ilginin arttığı bu süreçte tüketicilerin %58’inin haftada en az iki kez bitki bazlı gıdaları tükettiğini söyleyen BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Bugün, büyük bir dönüşümün eşiğindeyiz ve bu dönüşümün merkezinde gıda var. Çünkü tükettiğimiz gıdalar, bunları nasıl ürettiğimiz ve ne kadarını israf ettiğimiz, insan sağlığı ve çevremizin geleceği üzerinde hayati etkilere sahip” diyor. EAPF (Avrupa Bitki Bazlı Gıda Birliği) Genel Sekreteri Siska Pottie ise “EAPF olarak sektör için eşit rekabet koşulları, teşvik edici politikalar ve destek için sıkı bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Beslenme biçiminin en az yüzde 75’i bitki bazlı olmalı



Alman Beslenme Derneği (DGE), Mart ayında beslenme rehberini güncelledi. Beslenme biçiminin en az yüzde 75’inin bitki bazlı gıdalardan oluşması gerektiğini öneren rehberde et tüketiminin ise haftada en fazla 300 gram ile sınırlandırılması gerektiği dikkat çekiyor. Bitki bazlı diyetlerin sağlık yararlarına ilişkin bilimsel kanıtların her geçen gün arttığını ve rehberin de bu doğrultuda güncellendiğini belirten BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Sağlıklı beslenmek ve çevreyi korumak istiyorsak, beslenme şeklimizi bitkisel gıdalar ağırlıklı değiştirmemiz gerekiyor" dedi.

Vitaminler hakkında doğru sanılan 8 yanlış



Vücut sağlığımız için olmazsa olmaz öneme sahip vitaminler, gelişigüzel kullanıldığında ise fayda yerine zarar verebiliyor. Türkiye’de bilinçsiz vitamin kullanımının çok yaygın olduğunu, doktora danışmadan ve gerekli ölçümler yaptırılmadan vitamin takviyeleri kullanmanın karaciğerden böbrek hasarına dek birçok yıkıcı etkiye yol açabildiğini vurgulayan Acıbadem Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Işıklar, vitaminler hakkında toplumda doğru sanılan 8 yanlışı anlattı.

İsviçre'de yasaklanmıştı; Beypazarı Maden Suyu’ndan açıklama



Beypazarı Maden Suyu, maden sularında 'aşırı derecede bor' iddiasına ilişkin yaptığı açıklamada "Farklı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar içme suyuyla ilgili kalite standartlarını belirlerken farklı bilimsel verilere ve politik yaklaşımlara dayanarak değişiklikler yapabilirler. Başka uluslararası kuruluşlar da içme suyundaki bor miktarı için farklı rehber değerler belirlemişlerdir" dedi.