Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: setbir

Sütte gündem pandeminin seyri ve yüksek girdi maliyetleri



2020 yılında pandemi nedeniyle süt ve süt ürünleri ihracatında bir önceki yıla göre miktar olarak ,5, cari olarak %5,6 daralma yaşandı. Süt ve süt ürünleri dış ticaret verileri incelendiğinde, 2020 yılında 182 bin ton karşılığı 337 milyon dolar ihracat gerçekleştiği görülüyor. İhracatta 2020’deki düşüş, salgının ilk dalgasında uluslararası ticarette gümrüklerdeki karşılıklı karantina koşulları ve lojistik aksamalardan kaynaklandı. Sektör temsilcileri aşılama çalışmalarına bağlı olarak pandeminin kontrol alınması durumunda, 2021’in ikinci yarısından umutlu olduklarını belirtiyorlar. /
 
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 

Kırmızı et sektörünün iki açmazı: Halkın alım gücünün azalması ve yüksek yem fiyatları



Türkiye’de kişi başı yıllık et tüketiminin 14-15 kilosunu kırmızı et oluşturuyor. Bu rakam gelişmiş birçok ülkenin oldukça altında kalıyor. Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak halkın alım gücünün azalması kırmızı et tüketimini etkileyen en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Diğer yandan doviz kuruna bağlı olarak artan yem fiyatları sektörde belirsizliği artırırken, besicilerin alım gücünü azaltıyor.
 

Sanayide enerji endişesi



Sanayiye yönelik önce doğalgaz, sonra da elektrik kesintisi kararlarının şirketlerin üretim ve ihracat planlamaları üzerinde etkileri olması bekleniyor. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) kesintilerin sanayiyi olumsuz etkilediğini belirtirken, gıda üreticileri de kesintilerden muaf olmak istediklerini belirtti.
 

Süt sektöründe 2 açmaz: Yüksek yem ve enerji maliyetleri



Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere litresinin 7,50 TL olarak belirlenmesinin ardından zamlı ürünler raflarda yer almaya başladı. Markalı süt ürünlerinde ürününe göre değişkenlik göstermekle beraber yüzde 40’a varan artışlar yaşanırken, özel markalı (private label) ürünlerde ise fiyat artışı yüzde 18,5 olarak hesaplandı. Süt üreticisinin yem, sanayicinin ise enerji maliyeti baskısı altında olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri,  dövize endeksli hammaddeler olan doğalgaz ve elektriğe gelen zamların da ürünün fiyatını doğrudan etkilediğini belirtiyorlar.
 
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 

Uzmanlar uyarıyor: "Böyle giderse et fiyatları altınla yarışacak"



Türkiye’de yüksek seyreden kırmızı et fiyatları tartışmaları ve belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Sektör temsilcileri ve uzmanların önemli bir bölümü hayvanların kesime gönderilmesi nedeniyle yakın zamanda et fiyatlarının aşırı yükseleceğini iddia ediyor.
 
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi

3. Ulusal Sütçülük Kongresi ‘sürdürülebilirlik’ penceresinden sektöre ışık tutacak



Türkiye’nin tek süt kongresi olarak öncü bir rol üstlenen 3. Ulusal Sütçülük Kongresi (USKO 2023), 5-6 Ekim tarihlerinde Ankara Cer Modern’de gerçekleştirilecek. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından Karma Grup organizasyonuyla düzenlenecek olan USKO 2023’e alanında uzman sektör profesyonelleri ve akademisyenler katılacak. Akademi ve süt sektörü arasında köprü görevi üstlenen kongrenin bu yılki ana teması, “Sürdürülebilirlik perspektifinden süt endüstrisinin geleceği” olarak belirlendi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Bölüm Başkanı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve 3. Ulusal Sütçülük Kongresi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ebru Şenel Özkan ile kongrenin içeriğini ve Türkiye sütçülük sektörü açısından önemini konuştuk.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi

Süt Akademisi’nden Süt ve Süt Ürünleri Mevzuatı Eğitim Semineri



Süt Akademisi, Dünya Süt günü kapsamında süt ve süt ürünlerinin ulusal ve uluslararası mevzuatı konusunda bir eğitim semineri düzenliyor. 2 Haziran Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirilecek programda; Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü temsilcileri, akademisyenler ve süt endüstrisinin regülasyondan sorumlu yöneticileri bir araya gelecek.

Süt üretimi düşüyor, maliyetler yükseliyor... Çanlar süt sektörü için çalıyor



TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılında 23,5 milyon ton olan süt üretimi 2021 yılında %1,3 azalışla 23,2 milyon tona, 2022’de ise bir önceki yıla göre %7 düşüşle 21,5 milyon tona geriledi. Artan girdi maliyetleri yüzünden üretici para kazanamadığını belirtirken, tüketiciler ise devamlı yükselen süt ve süt ürünleri fiyatlarından dert yakınıyor. 
 
Haber: ÖZGÜR ÇİLEK / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran sayısında yayımlanmıştır.

Türkiye süt üretiminde dünyada 10’uncu sırada



Türkiye'nin ilk ve tek sütçülük kongresi olan Ulusal Sütçülük Kongresi'nin 3.sü Ankara CerModern'de düzenlendi. Karma Grup organizasyonuyla gerçekleşen kongrede akademi ve sektör liderleri biraraya geldi. “Sürdürülebilirlik perspektifinden süt endüstrisinin geleceği” ana temasıyla düzenlenen etkinliğe Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt-Bölge Ofisi (FAO) Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da katıldı. 

Karma Grup, 13. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi'ni destekliyor



Karma Grup, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından mayıs ayında düzenlenecek olan 13. Gıda Mühendisliği Öğrenci Kongresi'ne destek veriyor.