Gıda, içecek, ambalaj, kozmetik gibi kritik sektörlere yönelik spesifik eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Karma Grup tarafından organize edilen “Sürdürülebilirlik ve Karbonsuzlaşma Farkındalık Eğitimi” webinarı 13 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek. Webinar ücretsiz olarak izlenebilecek.
Türkiye’nin en büyük buğday unu üreticilerinden ve ihracatçılarından Doruk Un, hayata geçirdiği sürdürülebilir tarım ve sertifikalı tohum çalışmalarında Ar-Ge ve ıslah çalışmalarını tamamladı. ‘Doruk Tohumculuk’ çatısı altında Marmara Bölgesi’nde üç, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde beş olmak üzere toplam sekiz ayrı sahada buğday, arpa, yulaf, mısır, ayçiçek, acıbakla gibi 80’e yakın tohum geliştiren şirket; hastalık ve kuraklığa dayanıklılık, kalite ve rekolte bakımından testlerden başarıyla geçti. Türkiye buğday verimi açısından kıyaslandığında 3 kat fazla verim gösteren çeşitler, en önemli kalite parametresi olan protein değerinde de Türkiye ortalamasının yaklaşık %25 üzerine çıktı.
Kamu Politikaları Stratejik Araştırmaları Merkezi (KAPSAM), Tetra Pak iş birliğiyle "Sıfır Atığa Doğru: İnovasyon ile Sorumlu Gıda Üretimini ve Tüketimini Şekillendirmek" adlı sempozyum düzenledi. Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programda Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Ferruh Gürtaş, "Küresel Gıda Sistemlerinin Dönüşümüne ve Dekarbonizasyonuna Öncülük Etmek" konulu bir sunum yaptı.
Dünya genelinde otoriteler; BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın anahtarının tarım ve gıda sisteminde acil bir dönüşümün gerektiğini işaret ediyor. Bitki bazlı gıdalara ilginin arttığı bu süreçte tüketicilerin %58’inin haftada en az iki kez bitki bazlı gıdaları tükettiğini söyleyen BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Bugün, büyük bir dönüşümün eşiğindeyiz ve bu dönüşümün merkezinde gıda var. Çünkü tükettiğimiz gıdalar, bunları nasıl ürettiğimiz ve ne kadarını israf ettiğimiz, insan sağlığı ve çevremizin geleceği üzerinde hayati etkilere sahip” diyor. EAPF (Avrupa Bitki Bazlı Gıda Birliği) Genel Sekreteri Siska Pottie ise “EAPF olarak sektör için eşit rekabet koşulları, teşvik edici politikalar ve destek için sıkı bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’nin lider gıda şirketlerinden Ülker, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG-Environmental, Social & Governance) performansıyla kendi kategorisinde dünya genelinde değerlendirilen şirketler arasında birinci olarak önemli bir başarı elde etti. Ülker ayrıca Borsa İstanbul’da işlem gören tüm sektörlerden 108 şirket arasında da ilk sıranın sahibi oldu.
DyDo Drinco Türkiye, Saka Su markası ile yenilikçi ve çevre dostu bir projeye daha imza attı. Saka Su şişesine “Ayrılmaz Kapak” tasarımını entegre eden DyDo Drinco Türkiye, kapakların çevreye atılmasını önlemeyi ve geri dönüşümü artırmayı hedefliyor.
Sürdürülebilirlik Akademisi'nin, gıda alanında önemli çalışmalarına geleceğin doğru gıda sistemlerini hedefleyen birçok yenilikçi lider projenin ortaya çıkmasına ilham ve yön vermesi amacıyla bu sene ikinci kez gerçekleştireceği Sürdürülebilir Gıda Ödülleri için başvurular başladı.
Yiyecek ve içecek endüstrisindeki yeni konseptlerin ve teknolojilerin sergileneceği Anuga FoodTec 2024 - Uluslararası Gıda ve İçecek Sanayi Teknolojileri İhtisas Fuarı, Koelnmesse tarafından 19 - 22 Mart 2024 tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleştirilecek.
Dünyanın önde gelen gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketlerinden Tetra Pak, Avrupa Birliği'ndeki (AB) karton ambalajların geri dönüşüm kapasitesini artırmak için tasarlanan stratejik yatırımların duyurusunu yaptı. Tetra Pak bu hamleyle, tüm ambalaj bileşenlerinin geri dönüştürülmesini ve değerli ham maddelerin daha uzun süre dolaşımda tutulmasını sağlayarak, önerilen Avrupa Birliği (AB) Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği’nin hedeflerini destekliyor.
Dünya Su Günü'nün bu yılki teması "Barış ve Su" olarak belirlendi. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, Dünya Su Günü hakkında yaptığı açıklamada, gelecekte büyük bedeller ödememek için su kaynaklarının korunmasının önemine dikkat çekti.