Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: tüketim

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık: “Maden suyu tüketimimiz yetersiz”



Kızılay İçecek tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Maden Suyu Kongresi İstanbul’da yapıldı. “Bir Ömür Maden Suyu” temasıyla düzenlenen kongrede maden suyu sektörünün bugünü ve geleceği masaya yatırılıyor. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, maden suyunun insanların bedensel ve ruhsal sağlığı açısından önemine değinirken, “Bu büyük nimetten yeterince istifade edebiliyor muyuz? Bugün Avrupa’ya baktığımızda kişi başı yıllık 100-150 litre mineralli su tüketildiğini görüyoruz. Ama ülkemizde 10-15 litreler seviyesinde olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
 

Sütaş ve Ezo Sunal ‘Çiftlikten Şarkılar’da buluştu



Sütaş, “Çiftlikten Masallar” serisinden sonra şimdi de “Çiftlikten Şarkılar”ı çocuklarla buluşturdu. Söz ve müziği Ezo Sunal tarafından hazırlanan “Çiftlikten Şarkılar” serisinin ilk şarkısı “Buzu ile Zıpla”, çocukların dünyasına neşe ve eğlence katmayı hedefliyor. 
 

Edip Tahincioğlu: "Sakız tüketiminin %90’ı tatlandırıcılı ve şekersiz ürünlerden oluşuyor"



Dergimizin klasikleşen Portre röportajlarında bu sayıda Remik Kimya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Edip Tahincioğlu bir araya geldik. Tahincioğlu ile firma olarak yaptıkları çalışmalar, ana ürünleri olan sakız mayasının özellikleri, ülkemizde ve dünyada sakız pazarında yaşanan son gelişmeler hakkında konuştuk.

Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi


BESD-BİR 30. yılını kutluyor


Yayın: 11-01-2023
Kategori: Beyaz Et

7 Ocak 1993’te kurulan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR), 30 yıldır Türkiye kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar gerçekleştiriyor.
 

Avansas, çalışanların filtre kahve alışkanlıklarını araştırdı



Online işyeri marketi Avansas, son dönemde çalışanların vazgeçilmezleri arasına giren filtre kahve konusunda alışveriş ve tüketim alışkanlıklarını araştırdı. Çalışanlar günde en az 1 fincan filtre kahve tüketirken, en çok tercih kahve türü Brezilya oldu. Ayda en az bir kez filtre kahve alımı yapılırken, alışveriş bütçesi için ayrılan ortalama tutar 51-100 TL’den başlarken 701 TL ve üzerine kadar çıkıyor.

Türkiye’de kişi başı balık tüketimi 6-8 kiloyu geçmiyor



Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, balık üretiminde AB ülkeleri arasında 1.sırada yer almaktadır. Üretimde görülen ilginin tüketimde görülmediği ve kişi başı balık tüketiminin 6-8 kiloyu geçmediğini belirten Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Covid-19 salgını süreciyle birlikte zayıflayan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili gıda olan balığın; vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olması sebebiyle uzmanlar tarafından haftada en az 2 defa tüketilmesinin gerektiğini söyledi. 

Et fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi bekleniyor



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Et, Balık ve Su Ürünleri Sanayi Meclis Üyesi Nedim Anbar, et sektörünün, fiyatların ulaştığı nokta itibari ile şu anda dikkatleri üzerine çektiğini söyleyerek, hala et fiyatlarının yerine oturmadığını, önümüzdeki günlerde fiyat artışlarının devam etmesini beklediklerini ifade etti.

TÜGİS: Güvenli gıda tüketiminde ambalaj hayati role sahip



Gıda güvenliğine ilişkin doğru bilgilendirmenin altını çizen çalışmalara imza atan Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), gıdaların ambalajlanmasının önemine dikkat çekti. Bu kapsamda TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi  Prof. Dr. Nevzat Artık, tüketicinin tam olarak gıda ambalajına neden ihtiyacı olduğuna yönelik yorumlarını kamuoyuyla paylaştı. Konuyu değerlendiren TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar ise, “Güvenli gıda ambalajlarını en yalın haliyle; ‘ürünü koruyan, taşıyan, güvenli şartlarda depolanmasını sağlayan ve tüketiciye ürün içeriği hakkında bilgi veren’ şeklinde özetlemeliyiz” dedi. 

Süt üretimi düşüyor, maliyetler yükseliyor... Çanlar süt sektörü için çalıyor



TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılında 23,5 milyon ton olan süt üretimi 2021 yılında %1,3 azalışla 23,2 milyon tona, 2022’de ise bir önceki yıla göre %7 düşüşle 21,5 milyon tona geriledi. Artan girdi maliyetleri yüzünden üretici para kazanamadığını belirtirken, tüketiciler ise devamlı yükselen süt ve süt ürünleri fiyatlarından dert yakınıyor. 
 
Haber: ÖZGÜR ÇİLEK / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran sayısında yayımlanmıştır.

Kahve Dünyası dondurma araştırması: Dondurmada favori çeşidimiz çikolatalı



Kahve Dünyası, Dünya Dondurma Günü özelinde gerçekleştirdiği anketle dondurma tüketim alışkanlıklarımıza ışık tuttu. Ankete katılanların yüzde 84’ü dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini söyledi. Katılımcıların yüzde 78’i dondurmayı karışık tercih ederken, dondurmada olmazsa olmaz denilen ilk lezzet çikolatalı oldu.