Tariş Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağında tağşiş olarak tanımlanan hileli karışım suçuna verilen cezaların yetersiz kaldığını savunarak, "Bazı firmalar var, her 15 günde bir yakalanıyor, yüzü bile kızarmıyor, umurunda değil. Yakalanmanın bedeli ne? Milyonlar kazanıyor, yakalanıyor, 14 bin lira ceza ödüyor, sonra yine devam" dedi.
İTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, “Küresel olarak gıda fiyatlarında artış ve rekabetin çok acımasız olması hilelerin artışındaki en güçlü nedenlerdir. Ne yazık ki mevcut veriler, gıda hilelerinin dünyada her sene arttığını ve halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini göstermektedir” diyor.
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 2015 yılında sektörlerinde yaşanan son gelişmeleri Gıda Teknolojisi'ne değerlendirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et, süt ürünleri, bal, zeytinyağı ve alkollü içeceğin bulunduğu veya ilaç etken maddesinin ilave edildiği 229 firmaya ait 355 parti ürün kamuoyu ile paylaşıldı.
Eurofins Türkiye tarafından organiza edilen Gıda Otantisitesi - Food Authenticity Semineri 12 Aralık 2018 Çarşamba günü Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de gerçekleştirilecek.
Türkiye paralı poşet uygulamasını tartışırken, yemeklik yağda da “atık yağ” vergisi gündeme geldi. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, paralı poşet uygulamasına ilişkin kanunla yemeklik yağ için de litre başına 10 kuruş atık yağ bedeli getirildiğini belirtti.
Taklit ve tağşişin esas olarak fiyatı yüksek gıda ürünlerinde yapıldığını belirten Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Eurofins Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala, gerek iç pazarda gerekse uluslararası pazarlarda başarılı olmak ve tüketicinin haklarını korumak amacıyla tağşiş ve taklitin önlenmesi ve gıdaların aslına uygunluğunun desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Mükerrem KAYA
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Sadık Çelik
Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı
Keyveni Kurumsal Hazır Yemek