İTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, “Küresel olarak gıda fiyatlarında artış ve rekabetin çok acımasız olması hilelerin artışındaki en güçlü nedenlerdir. Ne yazık ki mevcut veriler, gıda hilelerinin dünyada her sene arttığını ve halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini göstermektedir” diyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et, süt ürünleri, bal, zeytinyağı ve alkollü içeceğin bulunduğu veya ilaç etken maddesinin ilave edildiği 229 firmaya ait 355 parti ürün kamuoyu ile paylaşıldı.

Eurofins Türkiye tarafından organiza edilen Gıda Otantisitesi - Food Authenticity Semineri 12 Aralık 2018 Çarşamba günü Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de gerçekleştirilecek.
Taklit ve tağşişin esas olarak fiyatı yüksek gıda ürünlerinde yapıldığını belirten Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Eurofins Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala, gerek iç pazarda gerekse uluslararası pazarlarda başarılı olmak ve tüketicinin haklarını korumak amacıyla tağşiş ve taklitin önlenmesi ve gıdaların aslına uygunluğunun desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Mükerrem KAYA
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave eden 91 firmaya ait 113 parti ürünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1609 firmaya ait 3605 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir" denildi.
Son dönemde balda tağşiş göstergesi olan esmer pirinç şurubunun tespiti, ihracatın önünde engel oluşturan C4 Şeker Oranı Metodu’nun çam balına özel olarak geliştirilmesi gibi önemli çalışmalara imzasını atan Balparmak, tüketicilerin doğal bala ulaşması için çağrıda bulundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytinyağında artan taklit ve tağşişe ilişkin görüntülü basın açıklaması yaptı.