Gıda Güvenliği Derneği tarafından düzenlenerek, ülkemizden ve dünyadan gıda sektörünün paydaşlarını ve bilim insanlarını bir araya getiren “8. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi” 9 Mayıs 2024 Perşembe günü İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. Gıdada taklit ve tağşiş konularının ele alınacağı kongrenin koordinatörlüğünü yapan Gıda Mühendisi Petek Ataman, gıda hilesi yapan firmaların ya da kişilerin haksız kazanç sağlarken, tüketicilerin de kandırılarak bir anlamda hırsızlığa maruz kaldığına dikkat çekti.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR ) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun ile süt sektöründeki durumu, sektörde yaşanan sorunları, çözüm önerilerini ve sektörün geleceğini konuştuk. Türkiye’de kaliteli ve güvenli süt üretiminin yanı sıra sektörde üretim potansiyelinin artırılabilmesi için bazı yapısal sorunların çözülmesi ve istikrar sağlayıcı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Coşkun, taklit ve tağşişi engellemenin yolunun etkin denetimden geçtiğini vurguluyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran 2024 sayısında yayımlanmıştır.
Taklit, tağşiş ve hileli gıdaların tespiti elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacak. Sistem, 2 Ekim Çarşamba günü saat 09:00 itibariyle kullanıma açılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit veya tağşiş ıapılan Gıdalar listesi, kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor. İstanbul Fatih’teki bir börekçide, börek iç harcında sakatat (taşlık) kullanıldığı ortaya çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim tarihinden itibaren gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaları online olarak kamuoyuyla paylaşmaya başlaması Türkiye gündemine oturmuştu. Yurttaşın ne yediğine ve içtiğine dair kafası karışırken, yapılan açıklamalar da soru işaretlerini artırdı. Ülkemizde en fazla hile yapılan gıda ürünlerinin başında bitkisel yağlar, et ve süt ürünleri geliyor. Bitki Bazlı Gıdalar Derneği’nden (BİTKİDEN) Gıda Yüksek Mühendisi Batuhan İnanlar 5 soruda bitkisel yağlarda en çok yapılan hileleri, tağşişin tüketiciler tarafından anlaşılıp anlaşılamayacağını, tağşişin anlaşılmasında kullanılan ve gelecekte kullanılacak gıda güvenliği sistemlerini ve tüketicilerin sorumluluklarını anlattı.
* Bu makale, Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Kasım - Aralık 2024 sayısında yayımlanmıştır.
Süt ve süt ürünleri sektörünün önemli oyuncularından Teksüt'ün, Antep peyniri adıyla piyasaya sürdüğü ürünün taklit olduğu ortaya çıktı. Firmaya, söz konusu ürünün coğrafi işaret tesciline uygun üretmediği ve yanıltıcı tanıtım yaptığı gerekçesiyle 600 bin lira ceza verildi.