Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, gelecek 30 yılda iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle tahıllar, fındık, kayısı ve üzüm gibi Türkiye’nin önde gelen tarım ürünlerinde büyük oranlarda verim düşüşü yaşanacağı konusunda uyarıyor. Bilim insanı kapsamlı verilerin toplanarak, vakit kaybetmeden tarımda iklim değişikliği eylem programının ortaya konulması gerektiğini de söylüyor.
İşletmelerin sürdürülebilirlik ilkesiyle hareket etmesi, toplumlara fayda sağladığı kadar yeni iş geliştirmelerine de yardımcı oluyor. TOMRA Food Strateji, Pazar Araştırma ve Sürdürülebilirlik Direktörü Stefaan Kennis, teknolojilerin bunu neden ve nasıl kolaylaştırabileceğini açıklıyor.
Koronavirüs pandemisi sebebiyle 2,5 yıllık aradan sonra gerçekleştirilen Kahvaltı Sohbetleri toplantısında konuşan Prof. Dr. Mehmet Pala ve Gazeteci Yazar Dr. Rüştü Bozkurt, Türkiye’de gıda üretimi ve tarım konusunda yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmeler yaparken çözüm önerilerini paylaştı.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Endüstriyelleşen ve giderek doğallıktan uzaklaşan üretim yöntemleri, canlı toprakların, biyolojik çeşitliliğin ve yerel tohumların kaybına, arazinin terk edilmesine ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerin artmasına neden oluyor. Agroekolojik uygulamalar biyoçeşitlilik kaybı, iklim krizi ve kırsal yoksullukla mücadelede çözümler öneriyor. Buğday Derneği, geleneksel agroekoloji bilgisinin derlenmesi ve agroekolojinin yaygınlaşması için Akdeniz Agroekoloji Kervanı – MedCaravan projesini yürütüyor.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Kurak bir kış geçiriyoruz. Yağışlar çok yetersiz. Şu an için bir kriz söz konusu değil. Gerekirse depolarımızı kullanırız" dedi.
ÇİSİP, ‘Pestisitler ve Sağlığa Etkileri’ raporunu yayınladı. Raporda pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de yoğun olarak kullanıldığı vurgulandı. Gıdalarda ise birden fazla pestisit kalıntısı bulunduğuna, yani gıdaların daha tehlikeli olan ‘pestisit kokteyli’ içerdiğine dikkat çekiliyor.
SKD Türkiye ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü iş birliğiyle, Ülker ana sponsorluğunda ve Brisa, IC İçtaş İnşaat, PepsiCo, Sütaş, Toros Tarım ve TürkTraktör’ün destek sponsorluğunda gerçekleştirilen “Su Riskleri Projesi”nin 1. faz sonuçları açıklandı. Tarımda yaklaşık %50’ye varan su tasarrufu görüldü.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremin etkilediği 10 ildeki bitkisel üretimin, ülke genelindeki üretimin yüzde 20’sine tekabül ettiğini belirterek, depremzede çiftçiye gübre, ilaç ve mazot desteği sınırlı değil üretim verimliliğini sağlayacak biçimde yapılmalıdır” dedi.
ŞOK Marketler, deprem bölgesinin ekonomik olarak güçlendirilmesi ve tarım üretiminin devam etmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Yerel çiftçiyi desteklemek amacıyla ŞOK Marketler, Hatay’ın Arsuz ilçesinde bahçelerde bekleyen limonları üreticilerle beraber toplayarak mağazalarında satışa sundu.