Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: tarım

Necdet Buzbaş yazdı: Tarım ve gıdada 2023 yılının ardından 2024



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gıda Meclisi Başkanı Necdet Buzbaş kaleme aldığı yazısında, gıda ve tarım sektörleri açısından 2023 yılını değerlendirken, 2024 için beklentilerini paylaştı.
 
* Bu yazı, Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Ocak - Şubat 2024 sayısında yayımlanmıştır.

Bunge, staj programı kapsamında Avrupa ve Asya’da 35 yeni pozisyon açıyor



Tarım ticareti, gıda ve gıda ham maddeleri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Bunge, mühendisleri ve kariyerlerinin başındaki yeni mezunları hedefleyen endüstriyel operasyonlar staj programı kapsamında 35 yeni pozisyon açtığını duyurdu. Avrupa ve Asya’da 10’dan fazla ülkede açılan pozisyonlarda, şirketin endüstriyel operasyonlarının farklı alanlarına odaklanılıyor. Aday başvuruları jobs.bunge.com adresinden alınacak.  

TKYB’den tarım ve gıda sektörlerine 50 milyon dolarlık kredi imkânı



Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), OPEC Fund (OPEC Fund for International Development) ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin tarım ve gıda üretim sektörlerini desteklemek amacıyla 50 milyon ABD doları tutarında bir finansman projesine imza attı. 

Aylin Kalafatoğlu: "Köylerde genç nüfus azalıyor, tarım sektörü alarm veriyor"



Ülke ekonomisi için hayati öneme sahip olan tarım sektörü son yıllarda karşılaştığı eleman sorunuyla mücadele ediyor. Köylerde yaşayan genç ve yaşlı nüfusun yaş grupları incelendiğinde 65 yaş ve üstü nüfusun 1 milyonu aştığına dikkat çeken Dr. Aronia Kurucusu Agronomist Aylin Kalafatoğlu, “Köylerde genç nüfusun azalması tarım sektöründe iş gücü eksikliğini artırıyor. Sektörde çalışan eleman sayısının azalması, hasat edilemeyen ürünlerin artmasına ve milli servet zararına yol açıyor. Bu durum da dolayısıyla üretim ve tüketim dengesini bozarak sofralara ulaşana kadar ürünlerin fiyatının artmasına neden oluyor” dedi.

Özen Altıparmak: “Tarımda kontrolsüz ilaçlamaya dur diyelim, çünkü arılar varsa bir geleceğimiz var”



Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, Dünya Arı Günü’nde tarım ilaçlarının kontrollü kullanılması konusunda çağrı yaptı. Altıparmak, “Bir bal arısı polen ve nektar toplamak için kovanından 80 km² alanda uçabiliyor. Olumsuz çevre koşulları ve tarım alanlarının kontrolsüz ilaçlanması, arı popülasyonuna ve balın kalitesine zarar veren iki önemli etken. Çiftçilerimiz, iyi tarım ilacı kullanımı ve ilaçlamanın arıların uçmayacağı gece saatlerinde yapılması konularında teşvik edilmeli ve denetlenmeli” dedi.

Dünya ve Türkiye gastronomisinin kalbi İstanbul’da attı



Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) tarafından düzenlenen “4. Global GastroEkonomi Zirvesi” dünya ve Türkiye gastronomisine ışık tuttu. Açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer’in yaptığı 4. Global GastroEkonomi Zirvesi’nde Türkiye’nin ve dünyanın alanlarında önemli ve yetkin isimleri, gastronomiyi farklı disiplinlerle ele alarak, deneyimlerini ve bilgilerini paylaştılar. 

Mersin tarımda bir ilke imza attı; 9 ulusal ürün konseyi bir araya geldi



Tarım Kanunu’na göre kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığı görev alanında faaliyet gösteren 9 ulusal ürün konseyi ilk defa bir araya geldi. Çay, pamuk, hububat, baklagil, turunçgil, kırmızı et, zeytin ve zeytinyağı, süt ve fındık konseylerinin başkanları, bakanlıktan üst düzey yetkililerinin katılımıyla bir araya gelerek ilk ortak toplantıyı gerçekleştirdi.

ETi Burçak ve WWF-Türkiye, tarım topraklarının iyileştirilmesi için Anadolu'da çiftçilerle çalışacak



2008 yılından bu yana Türkiye’de tarımsal sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak amacıyla iş birliği yapan, bu alanda birçok önemli projeyi hayata geçiren ETi Burçak ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), ortak çalışmalarına bir yenisini ekledi. Türkiye’deki tarım topraklarının yüzde 88’inin sağlıksız olduğu tespitinden hareketle tarım topraklarının iyileştirilmesi amacıyla 2020 yılında “Sağlıklı Toprak Hareketi” projesini başlatan ETi Burçak & WWF-Türkiye, projeyi yeni dönemde “Toprak Gönüllüleri” açılımıyla devam ettirecek. İlk aşamada İç Anadolu bölgesinde Konya, Ankara, Eskişehir, Çorum, Yozgat ve Sivas illerine giderek çiftçileri tarlalarında ziyaret edecek olan “ETi Burçak & WWF-Türkiye Toprak Gönüllüleri”, çiftçilere toprak koruma yöntemlerini uygulamalı olarak anlatacak.

“Atatürk’ün Ziraat Mühendisi: Ali Numan Kıraç” kitabı çıktı



Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayınları’nın yeni kitabı Atatürk’ün Ziraat Mühendisi: Ali Numan Kıraç yayımlandı. Hulûsi Turgut’un kaleme aldığı biyografide, Atatürk’ün isteğiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde modern tarım eğitimi alan, Türkiye’nin ilk ziraat mühendislerinden olan ve tarımda “Türk Mucizesi”nin öncülüğünü yapan, ünlü iş insanları İnan Kıraç ile Can Kıraç’ın babası Ali Numan Kıraç’ın hayat öyküsü, dönemin siyasi ve ekonomik manzarasıyla ilişkilendirilerek anlatılıyor.  

Gıda perakendecileri inovasyonu ödüllendirecek



Gıda Perakendecileri Derneği ve Güvenilir Ürün Platformu paydaşlığında düzenlenen GPD İnovasyon Yarışması için ücretsiz başvurular açıldı. Gıda ve tarım alanında inovatif fikir ve ürünlerin yarışacağı organizasyonda, kazananı para ödülü bekliyor.