Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: tağşiş

91 firmaya ait 113 hileli ürün açıklandı



Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave eden 91 firmaya ait 113 parti ürünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1609 firmaya ait 3605 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir" denildi.
 

Et ve tavuk dönerde tadarak anlaşılamayan hileler



Et ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor. Et dönerde ise hileci işletmeler et dönerin içine kıyma, kırıntı et, sakatat hatta tek tırnaklı eti koyabiliyor. Üstelik bunları tadımla anlamak mümkün değil.
 

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapan 371 firmayı açıkladı



Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuna açıkladı.

Özen Altıparmak: ‘Tüketici doğal bal yesin’ diye Ar-Ge Merkezimizi herkese açmaya hazırız



Son dönemde balda tağşiş göstergesi olan esmer pirinç şurubunun tespiti, ihracatın önünde engel oluşturan C4 Şeker Oranı Metodu’nun çam balına özel olarak geliştirilmesi gibi önemli çalışmalara imzasını atan Balparmak, tüketicilerin doğal bala ulaşması için çağrıda bulundu. 

Şemsi Bayraktar: "Zeytinyağında taklit ve tağşiş devam ediyor"



Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytinyağında artan taklit ve tağşişe ilişkin görüntülü basın açıklaması yaptı.

Ömer Fethi Gürer: "Ayçiçek yağında dışa bağımlılık artıyor"



Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Amerika Tarım Bakanlığı'nın yayınladığı raporda yer alan verilere dikkat çekti. Gürer, “Raporda yer alan 2024-2025 sezonunda ayçiçeği tohumu ekim alanlarının azalacağı, ithalatın artacağı ve ayçiçek yağı tüketiminin artacağı yönündeki tahminlerle ayçiçeğinde sorunların artacağı görülmektedir” dedi.

Petek Ataman: “Yasa dışı ekonomik kazanç uğruna tüketici kasıtlı olarak aldatılıyor”



Gıda Güvenliği Derneği tarafından düzenlenerek, ülkemizden ve dünyadan gıda sektörünün paydaşlarını ve bilim insanlarını bir araya getiren “8. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi” 9 Mayıs 2024 Perşembe günü İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. Gıdada taklit ve tağşiş konularının ele alınacağı kongrenin koordinatörlüğünü yapan Gıda Mühendisi Petek Ataman,  gıda hilesi yapan firmaların ya da kişilerin haksız kazanç sağlarken, tüketicilerin de kandırılarak bir anlamda hırsızlığa maruz kaldığına dikkat çekti.

SETBİR Başkanı Dr. İsa Coşkun: “Kaliteli ve güvenli süt üretimi için yapısal sorunlar çözülmeli”



Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR ) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun ile süt sektöründeki durumu, sektörde yaşanan sorunları, çözüm önerilerini ve sektörün geleceğini konuştuk. Türkiye’de kaliteli ve güvenli süt üretiminin yanı sıra sektörde üretim potansiyelinin artırılabilmesi için bazı yapısal sorunların çözülmesi ve istikrar sağlayıcı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Coşkun, taklit ve tağşişi engellemenin yolunun etkin denetimden geçtiğini vurguluyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran 2024 sayısında yayımlanmıştır.

Bakanlık görüşe açmıştı... Yeni peynir tebliği neler getirecek?



Türk Gıda Kodeksi (TGK) Peynir Tebliği Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesinde yayımlandı. Buna göre eritme peynir yöresel peyniri çağrıştıracak şekilde ve kaşar peyniri adıyla satılamayacak. Bakanlık konuyla ilgili taslağı kamuoyunun görüşüne açtı. Gelen görüşler değerlendirilerek taslağa son hali verilecek. Taslağa görüş verilmesi için son tarih 6 Eylül 2024 olarak belirtildi. Gıda Teknolojisi Dergisi olarak peynir tebliği taslağıyla ilgili sektörden ve konunun uzmanı olan isimlerden değerlendirmeler aldık. 
 
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.

 


Hileli gıdalar 2 Ekim'den itibaren bakanlığın sitesinden görülebilecek



Taklit, tağşiş ve hileli gıdaların tespiti elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacak. Sistem, 2 Ekim Çarşamba günü saat 09:00 itibariyle kullanıma açılacak.