TÜİK'in 2015 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre Türkiye, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda Avrupa'nın en ucuz 15'inci ülkesi oldu.
Türkiye beyaz et sektörü yıllık cirosu yaklaşık 5,5 milyar dolar olan ve 15 bin adet kayıtlı kümesi ile birlikte dolaylı olarak 3 milyon kişinin geçimini sağladığı bir sektördür. Yoğun istihdam gerçekleştiren ve tarımı destekleyen yapısıyla Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlayan beyaz et sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 40 ile Türkiye ortalamasının üzerinde.
2021'de toplam buğday ithalatının yüzde 86,6'sını Rusya ve Ukrayna'dan yapan Türkiye'de gıda enflasyonu, iki ülke arasında başlayan savaş sonrası tırmanabilir.
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılında 23,5 milyon ton olan süt üretimi 2021 yılında %1,3 azalışla 23,2 milyon tona, 2022’de ise bir önceki yıla göre %7 düşüşle 21,5 milyon tona geriledi. Artan girdi maliyetleri yüzünden üretici para kazanamadığını belirtirken, tüketiciler ise devamlı yükselen süt ve süt ürünleri fiyatlarından dert yakınıyor.
Haber: ÖZGÜR ÇİLEK / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran sayısında yayımlanmıştır.