Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: tüketim

2021’de kuruyemiş pazarı 26 milyar TL’ye yaklaştı



Türkiye, 2021 yılında toplam 550 bin ton kuruyemiş tüketti ve haneye alınan kuruyemiş miktarı 27 kg civarında gerçekleşti. Tüketicinin ilk tercihi karışık kuruyemişlerden yana olurken, onu ayçekirdeği ve ceviz takip etti. Artan taleple birlikte pazardaki cirosal büyüme de devam etti. Peyman CEO’su Kaan Baral, kuruyemiş pazarının 2021’i yaklaşık 26 milyar TL ile kapatacağını ve bunun 7 milyar TL’sinin ambalajlı kategorisinden geleceğini öngördüklerini söyledi.
 

Yılbaşı sofralarında hangi tatlı, kaç kalori?



Kah sütlü, kah şerbetli… Yılbaşı sofralarının olmazsa olmaz lezzetleri, tatlılar… Ancak dikkat! Tatlı tüketiminde de ‘bir geceden bir şey olmaz’ düşüncesiyle aşırıya kaçmak keyfinizi kaçırabileceği gibi, ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, yılbaşı sofralarını tatlandıracak 4 sağlıklı ve lezzetli tatlı tarifi verdi, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Kırmızı et sektörünün iki açmazı: Halkın alım gücünün azalması ve yüksek yem fiyatları



Türkiye’de kişi başı yıllık et tüketiminin 14-15 kilosunu kırmızı et oluşturuyor. Bu rakam gelişmiş birçok ülkenin oldukça altında kalıyor. Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak halkın alım gücünün azalması kırmızı et tüketimini etkileyen en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Diğer yandan doviz kuruna bağlı olarak artan yem fiyatları sektörde belirsizliği artırırken, besicilerin alım gücünü azaltıyor.
 

Kahvede teşvikli yatırım 4’e katlandı



Türkiye'de sıcak içecek pazarının 3 milyar TL büyüklüğe ulaşması ile kahve yatırımları da hızlandı. 2021'in ilk 10 ayında 17 yatırıma 416,7 milyon TL'lik teşvik belgesi verildi ve önceki yılı 4'e katladı. Teşvik verilen projelerin yüzde 90'ının komple yatırım olması dikkat çekiyor.
 

Naci Kaplan: Çin’e 32 milyon dolarlık kanatlı eti ihracatı gerçekleştirdik


Yayın: 11-01-2022
Kategori: Beyaz Et

Kanatlı ürünlerde yıllık 2 milyar dolarla dünyanın en büyük dördüncü ithalatçısı konumunda bulunan Çin’e 2021 yılının ilk 10 ayında 17 bin 500 ton karşılığında, 32 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD – BİR) Başkanı Naci Kaplan, “Bu ülkeye 2020 yılının Kasım ayında ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte gerekli izinlerin tamamlanmasıyla daha fazla işletmenin ihracatını artırmasını bekliyoruz” diyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi

Bakliyat tüketimi obezite riskini azaltıyor



Yayla Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük halk sağlığı problemlerinden biri olan obeziteyle savaşta baklagillerin, “değerli besin” olarak kabul edildiğini belirterek, bakliyat tüketiminin artmasının toplum sağlığı açısından taşıdığı öneme işaret etti.  
 

Muratbey’den “Yaşlılara Saygı Haftasında” anlamlı etkinlik



Sosyal sorumluluk projeleriyle toplum sağlığını destekleyecek bir çok çalışmaya imza atan Muratbey, bu kez de “Yaşlılara Saygı Haftası” nedeniyle Kızılay Bakım işbirliğiyle gerçekleştirdiği etkinlikte Kızılay Bakım Zeynep M. Nedim Oyvar Huzurevi sakinleri ile buluştu. Etkinlikte Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu,  ileri yaşta sağlıklı beslenme ve D vitamini semineri verdi.

Tüketicilerin yükselen gözdesi: Maden Suları


Yayın: 05-05-2022

Döhler Satış Yöneticisi Sinan Nufal ve Döhler Laboratuvar Uzmanı Selin Göçtü ortaklaşa olarak hazırladıkları makalelerinde, Türkiye'de maden suyu pazarının günümüzdeki durumunu ve maden suyu - sağlık ilişkisini Gıda Teknolojisi Dergisi'ne anlattılar. 
 

Kahve Dünyası çikolata tüketim araştırmasını açıkladı: Çikolatada favorimiz sütlü



Kahve Dünyası “Çikolatayı ne kadar tüketiyoruz? Ne zaman çikolata yemeye ihtiyaç duyuyoruz? En çok hangi çeşidini tercih ediyoruz?” gibi sorulara yanıt bulmak için bir araştırma yaptı. Araştırmaya katılanların yüzde 65’i her zaman çikolata yediğini, yüzde 99,5’i ise çikolata yemenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
 

BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım: "Baklava tüketimi yüzde 25 düştü"



Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, son aylarda ekonomide yaşanan sıkıntılı süreç ve buna bağlı olarak halkın alım gücündeki azalma yüzünden baklava tüketiminde yüzde 25’lik düşüş olduğunu belirtiyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi