Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: tüketim

Tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik strateji ve yaklaşımlar



Dr. İncinur Hasbay
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Yaşam Bilimleri, 
Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri
 
* Bu makale Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.

Araştırma: Kızarmış tavuğu çok seviyoruz, mutlaka haftada bir kez tüketiyoruz



Yeme içme sektörünün yenilikçi markalarından Doyuyo, gerçekleştirdiği Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması ile tüketici tercihlerini ortaya koydu. Araştırma tüketicilerin hijyen ve hizmet kalitesini lezzetten daha fazla önemsediğini gösterdi. Çıtırlık ise en önemli lezzet unsuru olarak öne çıktı. Gençler AVM’lerde kızarmış tavuğu sosyalleşme aracı olarak görürken, orta yaş grubu daha çok açık havada tüketmeyi tercih ettiğini belirtti.

Dubai çikolatası furyası e-ticarete de sıçradı



Sosyal medyayla dünyaya yayılan ve Türkiye’de de her geçen gün ilginin arttığı Dubai çikolatası, online alışverişte de yükselişe geçti. Hepsiburada verilerine göre ekim ayından bu yana kullanıcıların en çok arattığı kelimeler arasında Dubai çikolatası üçüncü sırada yer alıyor.

Dondurulmuş ürün pazarı 5 milyar TL’ye ulaştı



Pınar Et, son yıllarda tüketici taleplerine hızla cevap verebilmek ve pazarın dinamiklerine uyum sağlamak için yoğun bir inovasyon sürecine odaklanarak dondurulmuş ürün yelpazesini genişletmeyi sürdürüyor. Pınar Et Genel Müdürü Hüseyin Demir, Türkiye’de donuk unlu ürünler, et ürünleri ve deniz ürünlerinin pazar büyüklüğünün 5 milyar TL ye ulaştığını açıkladı.

Bitki çayını hangi ünlülerle içmek istiyoruz?



Areda Piar’ın Türkiye genelinde 1.100 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, sonbahar ve kış aylarında halkın yüzde 58’i bitki çayı tüketiminin arttığını ifade ediyor. Yüzde 36,2’si bitki çayını keyif aldığı için tüketirken, yüzde 34,1’i sindirim ve bağışıklık sistemine destek olması için tercih ediyor. Halkın yüzde 56,5’i bitki çayını aktardan alırken, yüzde 43,5’i poşet çayları tercih ediyor. 

Çiğ süt tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?



Günümüzde çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor. Ne var ki bazı hijyenik koşullara uyulmadığında tüketilen çiğ süt ciddi enfeksiyonlara hatta hayati riske yol açabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, herhangi bir ısıl işlem uygulanmadan satılan sütlerin tüketimi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, bazı önemli uyarı ve önerilerde bulundu. 

Dünyada ve Türkiye’de bitki bazlı gıda trendi



Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ,dünyada ve Türkiye’de bitki bazlı gıda ların önemini ve bu ürünlerin tüketiminde etkili olan  trendleri Gıda Teknolojisi Dergisi için yazdı.  
 
* Bu yazı Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Ocak - Şubat 2025 sayısında yayımlanmıştır.