Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan. dondurmanın faydalarına ve dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlara ilişkin bilgiler verdi.
REM People’ın yaptığı araştırmaya göre salgın döneminde takviye edici gıdalara ve vitaminlere yönelik talep yaklaşık yüzde 80 arttı. Fiyatları yüzde 20’den fazla artan ürünlerin toplam ürünler içindeki payı da yüzde 80’e varan oranda arttı
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2019 verilerine göre, Türkiye’de demir, D vitamini, B12 vitamini ve folik asit yetersizliğinin sık görülen besin öğesi yetersizlikleri olduğunu belirten İstinye Üniversitesi (İSÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, “Halk sağlığını geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen besin zenginleştirme yöntemlerinde öncelikle bu besin öğesi yetersizlikleri göz önünde bulundurulmalı, ekmek gibi temel gıda maddeleri bu gereksinimlere göre zenginleştirilmelidir” diyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Kahve Dünyası, misafirlerine kahve için sunduğu bitkisel sütlerine yulaf sütünü de kattı. Sıcak ve soğuk tüm kahvelere eklenebilen yulaf sütü; düşük doymuş yağ oranı, zengin lif içeriğiyle inek sütü kullanmayanlar, laktoz alerjisi olanlar, vejetaryen ve veganlar için lezzetli bir alternatif olmaya aday.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, balık üretiminde AB ülkeleri arasında 1.sırada yer almaktadır. Üretimde görülen ilginin tüketimde görülmediği ve kişi başı balık tüketiminin 6-8 kiloyu geçmediğini belirten Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Covid-19 salgını süreciyle birlikte zayıflayan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili gıda olan balığın; vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olması sebebiyle uzmanlar tarafından haftada en az 2 defa tüketilmesinin gerektiğini söyledi.
Vücut sağlığımız için olmazsa olmaz öneme sahip vitaminler, gelişigüzel kullanıldığında ise fayda yerine zarar verebiliyor. Türkiye’de bilinçsiz vitamin kullanımının çok yaygın olduğunu, doktora danışmadan ve gerekli ölçümler yaptırılmadan vitamin takviyeleri kullanmanın karaciğerden böbrek hasarına dek birçok yıkıcı etkiye yol açabildiğini vurgulayan Acıbadem Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Işıklar, vitaminler hakkında toplumda doğru sanılan 8 yanlışı anlattı.
Bulgur, lif açısından zengin ve düşük glisemik indeksli yapısıyla diyetisyenlerin gözdesi olmaya devam ediyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, bulgurun sağlıklı yaşamı destekleyen özelliklerinden bahsederken, özellikle tam tahıl içeren bir besin olmasına ve yüksek lif içeriğine de dikkat çekti.