Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: zeytin

Üretimde fındık sevindirdi, Antep fıstığı üzdü



Türkiye'de 2017 yılında önceki yıla göre fındık üretimi yüzde 60,7, yeşil mercimek üretimi yüzde 50, zeytin üretimi yüzde 21,4 artarak üreticisini sevindirirken, Antep fıstığı üretiminde görülen yüzde 54,1'lik ve kırmızı biberdeki yüzde 21,6'lık gerileme çiftçiyi üzdü
 

Zeytinyağı ihracatı Ortadoğu’ya yüzde 103 arttı



Türk zeytinyağı sektörü, bu yılki yüksek rekolteyi Ortadoğu pazarındaki konumunu güçlendirerek katma değere dönüştürüyor. 2017/18 sezonunun ilk üç ayında Ortadoğu ülkelerine Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı yüzde 103 artarak 6 milyon 228 bin dolardan, 12 milyon 635 bin dolara yükseldi. 
 

Zeytin ve zeytinyağı ihracatında hedef 1,5 milyar dolar 



Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, 2020/21 ihracat sezonuna başarılı bir giriş yapan zeytin ve zeytinyağı sektörünün, ambalajlı ürün ihracatını artırarak 2025'te 1,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmatırmayı hedeflediklerini söyledi.
 

Sofralık zeytin ihracatı 105 milyon dolara ulaştı



Türk zeytincilik sektörü 2020-21 sezonunun üçte ikisini geride bıraktı. Türkiye sofralık zeytin ihracatından 105 milyon dolar, zeytinyağı ihracatından ise; 72 milyon dolar döviz geliri elde etti. Sofralık zeytin ihracatı miktar bazında ise; 60 bin ton olarak kayıtlara geçti. 2020-21 sezonunun 8 aylık döneminde 46 bin ton siyah zeytin, 14 bin ton yeşil zeytin ihraç ettiğimizi dile getiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, siyah zeytin ihracatının döviz karşılığının 81 milyon dolar, yeşil zeytinden elde edilen döviz tutarının ise 24 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. 
 

Sofralık zeytin ihracatı 150 milyon doları aştı



Sofralık zeytin ihracatında 2020/21 sezonu yeni bir rekorla geride kaldı. Türkiye, sofralık zeytin ihracatında tarihinde ilk kez 150 milyon dolar barajını geçti.
 

2. İstanbul Peynir Fuarı 3-6 Mart 2022’de gerçekleştirilecek



İkincisi yapılacak İstanbul Peynir Fuarı ve 1. İstanbul Zeytin Festivali yerel lezzetleri ulusal bir arenada birleştirmeyi hedefliyor.

Zeytincilik sektörü ihracatta 1 milyar dolara koşuyor 



Türk zeytincilik sektörü, 2022-23 sezonunun ilk yarısında ihracatını yüzde 144’lük artışla 220 milyon dolardan 537 milyon dolara yükseltti. Zeytincilik sektörü, 2022-23 sezonunda 1 milyar dolar ihracat hedefliyor.

Peynir ve zeytin üreticileri 18-21 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da buluşuyor



Bu yıl 3.’sü gerçekleştirilecek olan İstanbul Peynir ve Zeytin Fuarı, 18-21 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri Merkezi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. 

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin yeni başkanı Mehmet Emre Uygun oldu



Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını çatısı altında buluşturan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nde Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun oldu.  Uygun, EZZİB’in 84 yıllık tarihinde 27. başkan olarak görev yapacak.

AB tesciliyle dünyada Ayvalık zeytinyağının katma değeri artacak



“Turizmin Değeri, Zeytinyağının Başkenti” sloganıyla Ayvalık Ticaret Odası tarafından düzenlenen “19. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali” 1-3 Kasım tarihlerinde gerçekleşti. Festivalin ikinci gününde Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü” panelinin açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Avrupa Birliği (AB) tesciliyle dünyada Ayvalık zeytinyağının katma değeri artacaktır” dedi.
 
Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi