Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri İpek İşbitiren, Türkiye’nin meyve suyu ihracatının 2021 yılnda %20 büyüdüğünü belirterek 400 milyon doların üzerinde gelir elde edildiğini açıkladı. İşbitiren, sektörde yaşanan son gelişmeleri Gıda Teknolojisi’ne anlattı.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerini uzun yıllardır eğitim alanına odakladıklarının altını çizen Şölen CEO’su Elif Çoban, bu çalışmaları İyilik Şöleni marka çatısı altında birleştirerek daha da büyütme kararı aldıklarını belirterek, “Büyüklere bayram çocuklara gelecek” sloganıyla Ramazan ve Kurban Bayramları süresince TEGV işbirliği ile yapacakları bağış kampanyasıyla toplam 500 çocuğun eğitim masraflarını karşılayacaklarını söyledi.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım fıstıktaki fiyat artışları son buluncaya kadar fıstıklı baklava üretmeyeceklerini söyledi. Yıldırım, "Stokçular piyasadan fıstığı toplayıp 'fıstık bu sene yok' diye piyasaya korku salıyor” iddiasında bulundu.
Muğla Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) destekleri ile 2018 yılından beri her yıl büyüyerek devam eden ve Muğla'nın Vali Hanım Çileği olarak bilinen Çilek Projesi sayesinde üretim alanları iki katına çıktı. 2021 yılı verilerine göre çilek üretiminde Muğla 16. sırada yer alarak kaliteli çilek üretimiyle kısa sürede pazarda yerini aldı.
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere litresinin 7,50 TL olarak belirlenmesinin ardından zamlı ürünler raflarda yer almaya başladı. Markalı süt ürünlerinde ürününe göre değişkenlik göstermekle beraber yüzde 40’a varan artışlar yaşanırken, özel markalı (private label) ürünlerde ise fiyat artışı yüzde 18,5 olarak hesaplandı. Süt üreticisinin yem, sanayicinin ise enerji maliyeti baskısı altında olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, dövize endeksli hammaddeler olan doğalgaz ve elektriğe gelen zamların da ürünün fiyatını doğrudan etkilediğini belirtiyorlar.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, bakliyat sektöründeki güncel gelişmeleri Gıda Teknolojisi Dergisi için kaleme aldı.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, 2022 sonunda Türkiye’nin ambalaj ihracatının 7,5 milyar dolar olmasını öngördüklerini belirtiyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, son aylarda ekonomide yaşanan sıkıntılı süreç ve buna bağlı olarak halkın alım gücündeki azalma yüzünden baklava tüketiminde yüzde 25’lik düşüş olduğunu belirtiyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Bir iş çözümleri şirketi olan Purean Solutions & Technology Ltd., dijital denetimler için geliştirdiği AudIT saha denetim programıyla aralarında gıda tesislerinin yer aldığı pek çok sektör için sahadan etkin veri sonuçları sunuyor. Firmanın Kurucu Genel Müdürü Taylan Özgür Karakaş ile bu özel yazılım programının özelliklerini ve sağladığı avantajları konuştuk.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi