Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Etiketler: üretim

Bulgur üretiminde katma değer yaratan CEREX makine teknolojileri



Mateksis Makine Proje ve Pazarlama Müdürü Aydın Gören, bulgur üretiminde kullanılan CEREX teknolojilerini ve sunduğu avantajları Gıda Teknolojisi Dergisi için yazdı.
 

Şeker üreticileri 'sabit fiyat' uygulaması başlattı



Pancar Şekeri Üreticileri Derneği (PANŞEK), 1 Eylül'e kadar şekerin fabrika çıkış fiyatında "sabit fiyat" uygulaması başlattıklarını duyurdu.
 

Merko Gıda’dan kâr ve satışta rekor



Özel hesap döneminin ilk 6 ayında, konsolide satışlarını yüzde 507, konsolide dönem karını ise yüzde 2.067 oranında artıran Merko Gıda, tarihinin en iyi yarıyıl performansına imza attı. Şirketin konsolide satışları söz konusu dönemde 482 milyon TL’yi aşarken, konsolide net kar ise 62,6 milyon TL olarak gerçekleşti.

GCA’nın Pürsu cam şişesi tasarımına ‘Ambalajın Yıldızı’ ödülü  



Türkiye’nin önemli cam ambalaj üreticilerinden GCA’nın, Koç Topluluğu markası olan Pürsu iş birliğiyle tasarladığı “Pürsu” cam şişesi, Asya Ambalaj Federasyonu (APF) tarafından düzenlenen AsiaStar 2022 Yarışması'nda“AsiaStar Awards 2022” ödülüne layık görüldü.

Pınar Su ve İçecek’ten suyun geleceğine 1 yılda yüzde 20 destek



Birçok ülkede Dünya Su Günü olarak kutlanan 22 Mart, hızla artan çevresel etkenler nedeniyle her zamankinden daha önemli bir gündem oluşturuyor. Pınar Su ve İçecek, Dünya Su Günü vesilesiyle üretim hattı yıkamaları, evsel kullanım alanları ve dolum firelerinin azaltılmasına yönelik yaptığı iyileştirmeler sonucunda 2022 yılı toplam atık su miktarını 2021 yılına göre yüzde 19,78 düşürdüğünü açıkladı.

Zeytincilik sektörü ihracatta 1 milyar dolara koşuyor 



Türk zeytincilik sektörü, 2022-23 sezonunun ilk yarısında ihracatını yüzde 144’lük artışla 220 milyon dolardan 537 milyon dolara yükseltti. Zeytincilik sektörü, 2022-23 sezonunda 1 milyar dolar ihracat hedefliyor.

Damla sakızının toplumsal ve ekonomik yönden güçlendirilmesi için büyük iş birliği



Türkiye’nin sevilen sakız markalarından Falım ile Tohum Derneği’nin damla sakızının toplumsal ve ekonomik yönden güçlendirilmesi için 2023 yılının ocak ayında başlattığı “Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü ve Gülbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi katkılarıyla yürütülen proje ile damla sakızının sektöre ve ülkeye kazandırılması hedefleniyor. 

Dünyada tarımsal üretimin üçte biri arılar sayesinde gerçekleşiyor



Balparmak, arıların yarınları için Dünya Arı Günü’nü sahiplenerek arıların dünyamıza katkıları konusunda farkındalık yaratmaya devam ediyor. Arıların, doğanın sunduğu biyolojik çeşitliliğin ve sürekliliğin mimarlarından biri olduğunun altını çizen Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Çiçekli bitkilerin ve ağaçların %80’i arıların taşıdığı polenler sayesinde çoğalıyor. Dünya tarımsal üretiminin en az üçte biri, arıların tozlaşma işlemi gerçekleştirmesi sayesinde elde ediliyor” dedi. 

Gıda değer zincirinde tarladan – çatala bütünsel dönüşüm



GTE Karbon Sürdürülebilir Enerji Eğitim Dan. ve Tic. A.Ş. Yönetici Ortağı & INNOFOOD Projesi TÜGİP Ekibi Üyesi Dr. Emrah Alkaya ve Tarım-Gıda Zinciri Danışmanı & INNOFOOD Projesi TÜGİP Ekibi Üyesi Didem Mahsunlar, gıda değer zincirinde tarladan çatala bütünsel dönüşümü anlatıyorlar.

 


Süt üretimi düşüyor, maliyetler yükseliyor... Çanlar süt sektörü için çalıyor



TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılında 23,5 milyon ton olan süt üretimi 2021 yılında %1,3 azalışla 23,2 milyon tona, 2022’de ise bir önceki yıla göre %7 düşüşle 21,5 milyon tona geriledi. Artan girdi maliyetleri yüzünden üretici para kazanamadığını belirtirken, tüketiciler ise devamlı yükselen süt ve süt ürünleri fiyatlarından dert yakınıyor. 
 
Haber: ÖZGÜR ÇİLEK / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran sayısında yayımlanmıştır.